Evropa: 10,5 milijardi evra za lažne lekove

0

 

U Nemačkoj i Italiji se najviše kupuju bez recepta lekovi koji bi trebalo da se izdaju samo na recept, bilo preko Intrerneta, ili na putovanjima u inostranstvo, u noćnim klubovima, radnjama ili preko prijatelja, prenosi Rojters.

 

Falsifikovani lekovi često sadrže pogrešne, pa čak i toksične sastojke i sve su veća pretnja zdravlju širom sveta, a naročito u zemljama u razvoju, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

 

Zaplenjeno 34 miliona tableta

Evropski zvaničnici, međutim, ovaj problem shvataju sve ozbiljnije. Tako je odlazeći evropski komesar za industriju Ginter Ferhojgen u decembru izjavio kako ga je "izuzetno zabrinulo" to što je na graniciama Unije tokom samo dva meseca zaplenjeno 34 miliona tableta lažnih lekova.

Oni su takođe "trn u peti" farmaceutskih firmi, kao što je "Fajzer", vodeći svetski proizvođač medikamenata, čija su dva leka – "vijagra", protiv impotencije i "lipitor", protiv holesterola, omiljeni među falsifikatorima medikamenata.

 

Kritičari ističu da farmaceutske firme naduvavaju ovaj problem kako bi potkrepile svoje zahteve za strožom kontrolom isporuka i pakovanja lekova, štiteći time svoje brendove.

 

Predsednik Evropskog saveza za pristup bezbednim lekovima Džim Tomson tvrdi da su testiranja koja je obavila ova organizacija (koju, istina, finansiraju farmaceutske firme) pokazala da je 62 odsto onlajn kupljenih lekova lažno ili ne zadovoljava standarde.

 

Tomson zato ističe da bi društvo trebalo da ima još veći interes nego farmaceutske kompanije da stavi tačku na takvu praksu.

 

Od 14.000 građana anketiranih u 14 država, 21 odsto je priznalo da je nabavljalo lekove na nelegalan način – odnosno od 38 odsto u Nemačkoj i 37 odsto u Italiji, do 12 odsto u Britaniji i 10 odsto u Holandiji.

 

Preko interneta najviše kupuju debeli

Među onlajn kupljenim lekovima, sredstva za gubitak kilograma imaju udeo od gotovo 50 odsto, zatim lekovi protiv gripa koji se izdaju samo na recept, kao što je "tamiflu", potom pilule za erektivnu disfunkciju, sredstva za ostavljanje pušenja i lekovi protiv bolova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here