Evropa bezbedna samo sa Rusijom

0

Promenila mišljenje u Poljskoj: Angela Merkel
 

"Svesni smo da samo zajedno sa Rusijom možemo da dugoročno održimo bezbednost u Evropi. Zato ekonomske sankcije nisu same po sebi cilj. moramo da održimo dijalog", kazala je nemačka kancelarka pred otvaranje izložbe o nemačko-poljskom pomirenju "Hrabrost i pomirenje".

 

Gledala ga ispod oka

Merkelova do juče nije bila za dijalog

Inače, nemačka kancelarka nije ovako bila raspoložena pre neki dan. Pročitajte: Šta je Merkelova zapretila Putinu?

Premijerka Poljske Eva Kopač i Angela Merkel srele su se danas u tom mestu na zapadu Poljske kako bi podsetile da je proteklo već 25 godina od Mise pomirenja u Kšižovoj na kojoj su se, dajući nadu za zatvaranje mračnih poglavlja istorije dva naroda, sreli poljski premijer Tadeduš Mazovjecki i nemački kancelar Helmut Kol.

 

Slika njihovog dugog i srdačnog rukovanja obišla je svet kao simbol nove budućnosti gde će, kako je kazala danas poljska premijerka, ujedinjena demokratska Nemačka biti garant boljih dana, a Poljska u ujedinjenoj Evropi dobar sused.

 

"Koliko je važno pomirenje vidi se danas i u Ukrajini kojoj je narušena teritorijalna celovitost… Svesni smo i bojazni naših suseda Poljaka zbog teške istorije. Jasno sam rekla: solidarnost NATO odnosi se na sve saveznike", kazala je nemačka kancelarka povodom sukoba u Ukrajini i bojazni Poljaka da bi Rusija mogla i njih da
ugrozi.

 

Angela Merkel je i na ovom mestu, simbolu pomirenja, podsetila da su Nemci svesni svih okrutnosti koje su počele napadom Trećeg rajha na Poljsku 1. septembra 1939. godine kada je izbio Drugi svetski rat, okupacije Poljske, genocida evropskih Jevreja i holokausta.

 

"Nemci su svesni tih okrutnosti i svoje odgovornosti za njih. Kasnija deportacija Nemaca iz Poljske i Istočne Evrope jeste bila bespravlje ali na nju treba gledati u svetlu zbivanja koja su joj prethodila", rekla je Angela Merkel.

 

"Nismo taoci istorije, umemo da izvučemo iz nje pouke… Nema jedne matrice jednog modela po kome bi narodi uspostavili odnose razumevanja i pomirenja… Izložba koju otvaramo ‘Hrabrost i pomirenje’ pokazuje da je pomirenje plod hrabrosti ali pre svega kasnijeg dugog mukotrpnog rada na odnosima", kazala je Eva Kopač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here