Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evropski zvaničnici čestitali su večeras Ursuli fon der Lajen izbor za novu predsednicu Evropske komisije, a čestitku je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Čestitke Evropo – napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da će nova predsednica EK biti “samouveren i snažan” lider koji će sa velikim elanom pristupiti rešavanju izazova sa kojima se suočavamo kao Evropska unija”.

– Iako danas gubim dugogodišnjeg ministra, dobijam novog partnera u Briselu. Zato se radujem dobroj saradnji – navela je Merkel u saopštenju.

Svojoj sunarodnici čestitao je na Tviteru vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber poručivši da će EPP zajedno sa njom nastaviti da se bori za jaku, ambicioznu i demokratskiju Evropu.

Frans Timermans, vodeći kandidat evropskih socijalista, naveo je da je Ursula fon der Lajen dobila demokratski mandat od EP da sprovede zeleni i socijalni program koji je predstavla.

Liderka nemačkih demohrišćana ocenila je da je izbor Fon der Lajaen istorijski dan za Evropu jer ona dolazi iz “političkog centra, gradi mostove i bori se za evropsko jedinstvo”.

Grupa Zeleni u EP takođe je čestitala Ursuli fon der Lajen iako su oni glasali protiv njenog izbora.

Novoj šefici EK čestitke su uputiili i lideri drugih evropskih država, kao i grupa u Evropskom parlamentu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here