Tanjug
Evropska unija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da se bugarskim zakonom o tajnom nadzoru krši Evropska konvenciju o ljudskim pravima, saopšteno je danas iz te evropske institucije.

Od suda u Strazburu je zatraženo da oceni bugarski zakon o nadzoru iz 1997. godine, kao i nekoliko članova krivičnog zakona zemlje, preneo je AP.

Sud je u današnjem saopštenju naveo da “zakonske norme kojima se reguliše sfera tajnog nadzora ne ispunjavaju kriterijume kvaliteta zakona” definisane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a bugarska vlada se “nije zadržala samo na neophodnom nadzoru”.

U izreci Evropskog suda za ljudska prava se kaže da je bugarsko zakonodavstvo o tajnom nadzoru, kojim su regulisani prisluškivanje i praćenje, lošeg kvaliteta i ne može da garantuju kriterijume demokratskih društava o poštovanju privatnost građana.

Ovaj slučaj su 2012. godine pokrenula dva bugarska advokata Mihail Ekemdžijev i Aleksandar Kašamov zajedno sa dve grupe za ljudska prava, ali predmet je ažuriran novim dokazima o tajnom nadzoru tokom protekle decenije.

Prošle godine specijalna parlamentarna komisija otkrila je jednu od najvećih šema prisluškivanja u istoriji Bugarske.

U izveštaju AP se podseća da je tada utvrđeno da su prisluškivani telefonski razgovori više od 900 građana, među kojima su novinari, političari i aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava u vreme višemesecnih protesta protiv korupcije koji su na kraju doveli do pada bugarske vlade desnog centra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here