EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ursula fon der Lajen

“Rusija će se suočiti sa novim i težim sankcijama EU ako nastavi da preti Ukrajini”, izjavila je Ursula fon der Lajen, presednica Evropske komisije.

– Evropska unija će odgovoriti u slučaju eventualne agresije koja bi pogazila međunarodno pravo, kao i u slučaju bilo koje zlonamerne akcije protiv naših suseda, uključujući i Ukrajinu – rekla je Ursula fon der Lajen, a prenosi “Asošiejted pres”.

– Naš odgovor će biti u formi snažnog povećanja i proširenje postojećih režima sankcija. Osim toga, spremni smo i na dodatne restriktivne mere – upozorila je Ursula fon der Lajen.

Ona nije precizirala kakve bi to mere bile, mada neki kritičari Rusije pozivaju na izbacivanje Moskve iz SWIFT- a, belgijske mreže za finansijske transakcije.

Ursula fon der Lajen je podsetila na “potpunu podršku koju EU pruža Ukrajini, u času agresije”, koju ona vidi u “masivnom” nagomilavanju opreme i vojnih jedinica duž ukrajinske istočne granice.

– Trenutno, Rusija bira da sprovodi agresivne akcije koje unose nestabilnost u Evropu – rekla je Fon der Lajenova.

Ova pretnja novim sankcijama dolazi u vreme pojačanih tenzija između Ukrajine i Rusije i optužbi na račun Belorusije i Rusije da namerno izazivaju migrantsku krizu na granici sa Belorusijom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here