EPA
Ukupno 400.000 doza cepiva biće usmereno u Viktoriju

Premijer Australije Skot Morison najavio je da ove sedmice stiže dodatnih milion doza vakcine proizvođača Moderna, koje je Savezna vlada obezbedila od Evropske unije.

Kontigent šalju Španija, Portugalija, Češka i Bugarska koje imaju značajne zalihe kojima će u dogledno vreme isteći rok. Takođe, uskoro se očekuje isporuka prvog dela od 10 miliona Moderna vakcina koje stižu direktno od proizvođača.

Kako je Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI) preporučila Modernu za sve od 12 do 59 godina, prema mišljenju Morisona ovo bi trebalo da ubrza vakcinaciju dece od 12 godina i starije. Moderninu vakcinu je prethodno privremeno odobrila Uprava za terapijska sredstva (TGA).

Premijer je rekao da je ovo “porodična doza nade” i pozvao porodice da odu do najbliže apoteke i vakcinišu se.

Očekuje se da će 1.800 apoteka širom Australije od 20. septembra dobiti prve doze Moderne, a nedelju dana kasnije će zalihe stići u još 1.800 apoteka.

Ovo dodatno snabdevanje vakcinama, prema rečima premijera, omogućava da se zalihe hitno usmere tamo gde su najpotrebnije. Vlada je prethodno obezbedila dodatne Fajzerove vakcine iz Poljske, Singapura i Velike Britanije.

Od ovih dodatnih količina Fajezera i Moderne, 400.000 će biti usmereno u Viktoriju, gde se država bori sa porastom broja pozitivnih slučajeva.

Na ovaj način će svim Australijancima biti ponuđeno da se vakcinišu, i to ne u januaru, kao što je to prethodno bilo najavljeno, nego već u oktobru.

Pored toga, premijer je najavio i da je sa dovoljnim količinama vakcine država u situaciji da preduzme sledeće korake u nacionalnom planu za bezbedno otvaranje Australije.

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz rekao je da je država blizu milion datih doza vakcina, i da je vakcinacija jedini način da “se približimo nečemu normalnom što možemo da očekujemo od iduće godine”.

Ministar trgovine i turizma, Den Tian je rekao da vlada već radi na pripremama za postizanje cilja od 80 odsto vakcinisanih i ponovno otvaranje međunarodnih granica.
Kako je istakao, već je razvijen QR kod koji pruža dokaze o vakcinisanom statusu ljudi, koji se šalje na probu na pacifička ostrva, Singapur, Japan, Južnu Koreju, Veliku Britaniju i SAD.

Nova kampanja

Vlada trenutno troši dodatnih 50 miliona dolara za novu kampanju kako bi pokušala da ubedi 20 odsto Australijanaca koji ne žele da se vakcinišu protiv kovida da se predomisle. Kampanja “Prve stvari na prvom mestu”, prema rečima ministra zdravlja Grega Hanta, trasira put do normalnog života.
Do sada je blizu 67 odsto Australijanaca starijih od 16 godina primilo najmanje jednu dozu, a skoro 42 odsto je potpuno vakcinisano. Dato je oko 22 miliona doza širom zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here