Evropa već paniči zbog sankcija Rusiji

0

U Moskvi smatraju da Zapad želi uništenje Rusije kao suverene države
 

U Evropi, koja ima veću robnu razmenu sa Rusijom nego sa SAD, gubitke već počinju da broje.

 

Analitičari iz Velike Britanije predvideli su usporavanje tempa ekonomskog rasta.

Više od ostalih država članica EU može da strada Poljska, smatra poljski ekspert u oblasti energetike Anžem Šesnjak.

 

On pojašnjava da Poljska ima veliku robnu razmenu sa Rusijom, a najveće gubitke može da zabeleži naftni sektor, koji je i bio stvoren i orijentisan na saradnju ranije sa SSSR, a sada sa Rusijom.

 

Za svoje građevinske usluge Poljska je kupovala od Rusije naftu i gas uz dobru cenu i to je do današnjeg dana ostao dobar temelj saradnje.

 

"Ako bismo sad morali da odustanemo od saradnje i kupovine ruske nafte, onda bi poljski prerađivači nafte izgubili mnogo" – navodi Šesnjak.

 

Ograničenja u trgovini između Letonije i Rusije, u vezi sa sankcijama EU, imaće veoma loš uticaj na letonsku ekonomiju, navode u ministarstvu ekonomije Letonije.

Prema pesimističnom scenariju, BND Letonije može da se smanji i do deset odsto.

 

Pročitajte još:

Ekonomisti u Rusiji i EU već počinju da broje gubitke od sankcija

* “Antiruske mere imaće konkretne posledice po Vašington“

* Nove ekonomske sankcije za Rusiju

* Francuska privreda: Sankcije Rusiji negativno će uticati na ekonomiju

 

Ruski ekspert Fonda konceptualnih tehnologija Valerij Pjakin misli da i Zapad plaća cenu globalnog plana da se Rusiji "ne dozvoli da digne glavu".

 

U Rusiji, u prvim komentarima sankcija, dobar dio analitičara ocenjuje da je Zapad zauzeo kurs ka uništenju Rusije kao suverene države.

 

Na Zapadu žele Rusiju koja će podsećati na Jeljcinovu sa početka devedesetih godina 20. veka, sa ministrima koji će uvek govoriti "da" kada treba da se besplatno daju državna bogatstva.

 

Druga varijanta je, prema ruskim analitičarima, razbijanje Rusije u konglomerat malih, kako to vole reći u Vašingtonu, "slobodnih i demokratskih država". U međuvremenu, i u Rusiji i u EU ekonomisti počinju da broje gubitke od sankcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here