Medija centar
KNJIGOM NA LAžI: General Ilija Branković

Promocija druge knjige artiljerijskog generala Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” predstavljena sredinom ove nedelje u Domu vojske u Beogradu, izazvala je pravu kanonadu osuda u BiH, ali i komesara Saveta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunje Mijatović.

Slučajno ili ne, nekoliko sedmica ranije Fond za humanitarno pravo osudio je predstavljanje knjige generala Nebojše Pavkovića i drugih visokih oficira, učesnika u ratu protiv NATO 1999. godine.

Knjiga Brankovića objavljena je o trošku odbrane generala Novaka Đukića i samo je nastavak njegovih istraživanja o događajima na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, zbog čega je Đukić u Sarajevu pravosnažno osuđen na 20 godina iako su eksperti iz Češke, Izraela i Francuske nesporno utvrdili da nije kriv. Uprkos tome, Dunja Mijatović je zamerila Ministarstvu odbrane zašto je dozvolilo da se u Domu vojske organizuje promocija “falsifikovanja činjenica o ratnim dešavanjima u BiH”.

“Propagiranje neistina i dezinformacija ozbiljno ugrožava trajni mir i pomirenje”, navela je u saopštenju Mijatovićeva i dodala da “politički lideri i predstavnici vlade u Srbiji treba da se usredsrede na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina i obezbeđivanje odštete za žrtve”.

Grešni i eksperti

General Vidosav Kovačević kaže za “Vesti” da je komesar SE “promašila adresu” i da je trebalo prvo da se obrati ekspertima iz Francuske, Češke i Izraela koji su utvrdili da jedna granata nije mogla da ubije 71 osobu, a rani njih 240.

– Stručnjak iz Francuske je svoju ekspertizu da srpske snage nisu ispalile granatu na Tuzlansku kapiju osigurao na milion i po evra, u slučaju da je neko ospori. Do istog zaključka je došao i ekspert iz Češke koga je poslalo njihovo ministarstvo odbrane. Nažalost, ovde čak nije problem ni što se javno govorilo o “presuđenim istinama”, već što se sada nude jasni dokazi o manipulacijama muslimana tokom rata. To smeta Evropi. Polako se razbija kalup po kome su Srbi jedini odgovorni za zločine u Bosni – ističe general Kovačević.

Slični, orkestrirani napadi usledili su i tokom Sajma knjiga u Beogradu zbog promocije knjige generala Nebojše Pavkovića “Miris baruta i smrti na KiM 1998”, kojoj su prisustvovali i generali Vladimir Lazarević i Vinko Pandurović.

Dvojni standardi

Fond za humanitarno pravo tada je ocenio da Ministarstvo odbrane finansiranjem knjiga i organizovanjem tribina na kojima će govoriti i osuđeni za ratne zločine “demonstrira privrženost politici koja je dovela do zločina na teritoriji Jugoslavije i negira činjenice utvrđene i pred tribunalom u Hagu”.

Nekadašnji načelnik Generalštaba VS, general Ljubiša Diković ocenjuje za “Vesti” da Evropi ne smetaju knjige, već istina.

– Pa oni su učestvovali u brojnim nedelima i 1999, ali i ranije tokom raspada SFRJ i naravno da ne žele da se o tome progovori. Otuda i ti dvojni standardi koji, nažalost, prema Srbiji traju dugo – naglašava Diković.

Zaboravila Orića

Ministarstvo odbrane Srbije u saopštenju ističe da je “svaki pokušaj drugačijeg viđenja građanskog rata u BiH je veliki zločin i da su Srbi još žrtve dvostrukih standarda”.

“Komesarka je propustila da se oglasi kada je oslobođen Naser Orić, dokazani ubica Srba, baš kao što nije osudila izjavu direktora Memorijalnog centra u Srebrenici Emira Suljagića da je “Jasenovac četnička izmišljotina” i da su “časni Bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, pa je to ostavljeno u amanet”.

Skrivanje fijaska

General Milomir Miladinović ocenjuje za naš list da Evropa ne želi pravu istinu o događajima tokom raspada SFRJ i agresije na SRJ iz najmanje dva razloga.

– Prvo zato što uprkos ogromnoj premoći nisu ostvarili nijedan planirani cilj: rasparčavanje SRJ, rušenje sistema i uništenje vojske. Drugo, u slučaju da priznaju svoju krivicu morali bi da objasne svom javnom mnjenju i poreskim obveznicima zbog čega su potrošili toliki novac u vojnim operacijama koje su bile mimo međunarodnog prava i svih moralnih normi – naglašava general Miladinović i zaključuje da se Zapad zbog toga i danas čvrsto drži početne verzije po kojoj su za sve ratne sukobe u SFRJ krivi isključivo Srbi.