Iako je protok ilegalnih migranata u Evropsku uniju smanjen prošle godine, Grčka ostaje ključno čvorišt za takozvano “sekundardno kretanje” migranata duž Balkanske rute ka centralnoj i severnoj Evropi, navodi se u godišnjem izveštaju Evropola o krijumčarenju migranata, prenosi grčki list Katimerini.

Prema izveštaju, ilegalna kretanja migranata predstavljaju “veliki izazov za agencije i institucije koje sprovode zakone Evropske unije”. 

Imajući u vidu da krijumčari migranata i dalje favorizuju drumske puteve, migranti su često skriveni u vozilima, piše u izveštaju i dodaje da je to “nepromišljeno i opasno ponašanje” trgovaca ljudima, te njihova izbegavanja da budu otkriveni ponekad dovode do tragedije. 

Kao podsećanje navodi se tragedija koja se dogodila oktobra prošle godine kada je 11 migranata izgubilo svoje živote na grčkom autoputu Ignatia. 

Evropol u svom izveštaju takođe je podvukao “konstantno rastući trend” migranata koji pokušavaju da putuju iz Grčke u druge evropske zemlje avionon i “na taj način da zaobilaze opasno putovanje duž balkanske rute”. 

Izvor:
Vestionline, Tanjug

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime