Evropska federacija novinara podržala srpske kolege u potrazi za istinom

0

EFJ/screenshoot
Saopštenje EFJ-a na englesom
 

EFJ je preneo saopštenje DNKiM i UNS – a na engleskom jeziku.

Saopštenje DNKiM i UNS-a u četvrtak su preneli svi vodeći mediji na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji kao i veliki broj medija u centralnoj Srbiji poput RTS-a, RTV-a, Foneta i mnogih drugih.

U saopštenju su novinarske organizacije zatražile od UNMIK-a, EULEKS-a i prištinskih institucija da postupe po preporukama Savetodavne komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Prištini i sprovedu istrage o ubijenim i nestalim, krivce kazne i daju pravičnu nadoknadu porodicama žrtava.

DNKiM i UNS su pozvali i Specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu da javno saopšti šta je uradio po objavljivanju ovakvih zaključaka Komisije.

Reakcije medijskih udruženja usledile su nakon pisanja "Vesti" da Unmik nije sproveo efikasnu istragu u 31 slučaju nestanka Srba, među njima i novinara srpske redakcije Radio televizije Kosova – Marjana Melonašija koji je otet 2000. godine u centru Prištine.

"Vesti" su prenele da je utvrđeno da u Unmikovoj dokumentaciji ne postoji niti jedan istražni spis koji bi ukazao da su policajci bilo koga ispitali vezano za ovaj slučaj, te da je zato Komisija UN izrazila sumnju da policija Unmik na Kosovu nije bila voljna da istražuje zločine za koje se sumnjalo da su počinili pripadnici OVK.

– Uzimajući u obzir okolnosti ovog slučaja Unmik nije preuzeo sve adekvatne mere kako bi pronašao posmrtne ostatke nestalog lica i nastavio istragu kako bi identifikovao počinioce i izveo ih pred lice pravde. Komisija UN strahuje da takva neaktivnost ukazuje na određenu nevoljnost policije Unmik da sprovede istragu, pogotovu kada ima naznaka o politički motivisanom nasilju koje je ukazivalo na osobe povezane za OVK – navodi se u zaključcima koje su objavile "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here