EPA

Evropska komisija počinje svoje aktivnosti na rekonstrukciji Ukrajine, a evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus danas i sutra boraviće u Kijevu kako bi razgovarao o tome, ali i o inicijativi Feniks.

“Inicijativa Feniks podstiče rad na rekonstrukciji ukrajinskih gradova. Kao prvi korak, povezaće ukrajinske gradove sa gradovima EU kako bi razmenili iskustva na u klimatskoj neutralnosti, energetskoj efikasnosti i niskom uticaju na životnu sredinu”, saopštila je EK.

Sinkevičijus je rekao da je rat u Ukrajini izazvao ogromnu ljudsku patnju i naneo nepopravljivu štetu prirodi, kao i da je ključno da se pomogne u obnavljanju ukrajinskih regiona, ali i zemljišta, voda i šuma koje su “temelj prosperiteta zemlje”.

Komesar će se sastati sa ministrima i gradonačelnicima kako bi detaljnije razgovarali o specifičnim potrebama i podršci koju Komisija može da pruži za pripremu ukrajinskih gradova za fazu rekonstrukcije.

Cilj je da Ukrajina uskladi svoje napore za obnovu sa politikom evropskog zelenog dogovora i novim ekološkim zakonodavstvom.

Inicijativa “Feniks” je kreativna i interdisciplinarna inicijativa Evropske komisije iz 2020 godine, koja povezuje evropski zeleni dogovor sa životnim prostorom i inicijative koje povezuju održivost, estetiku i inkluzivnost.

Inicijativa je otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here