EPA/Stephanie Lecocq

Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da potvrdi perspektivu Ukrajine, Moldavije i Gruzije da postanu članice EU i dala je svoje mišljenje o dodeljivanju statusa kandidata.

Evropska komisija je utvrdila da je Ukrajina generalno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, da je nastavila sa snažnim makroekonomskim rekordima, da je pokazala makroekonomsku i finansijsku stabilnost, navedeno je između ostalog u saopštenju.

Kako se dodaje, Ukrajina mora da nastavi sa ambicioznim strukturnim reformama i da se postepeno približava tekovinama EU u mnogim oblastima.

EK je dala svoje mišljenje, a države članice treba jednoglasno da donesu odluku.

Zahtevi Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU, na osnovu mišljenja Komisije, biće razmatrani na sledećem Evropskom savetu 23. i 24. juna.

U međuvremenu, EU ostaje posvećena daljem jačanju veza i produbljivanju njihovog partnerstva za podršku Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, u skladu sa našim sporazumima o pridruživanju i dubokim i sveobuhvatnim zonama slobodne trgovine, stoji u saopštenju.

– Ukrajina, Moldavija i Gruzija dele snažnu i legitimnu težnju ka pridruživanju Evropskoj uniji. Danas im šaljemo jasan signal podrške tim težnjama, iako se suočavaju sa okolnostima punim izazova. I to činimo čvrsto stojeći na našim evropskim vrednostima i standardima, postavljajući put koji treba da slede da bi se pridružili EU. Mišljenja Komisije predstavljaju prekretnicu u našim odnosima. Zaista, ovo je istorijski dan za narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije – rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica EK.

Očekujemo da će zemlje članice doneti odluke u narednim danima, kaže komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. On dodaje da “bi partnerske zemlje već trebalo da počnu da rade na ispunjavanju ključnih reformi navedenih u našoj preporuci”. Ovo je ključno kako bi Ukrajina, Moldavija i Gruzija napredovale na svom putu ka EU, dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here