Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će predstaviti kriterijume i uslove koje bi zemlje članice trebalo da uzmu u obzir prilikom donošenja odluka o ukidanju restriktivnih mera uvedenih u cilju suzbijanja pandemije COVID19.

– Mi nećemo reći zemljma članicama kada je pravo vreme za njih da počnu sa smanjenjem restriktivnih mera. Odluka o tome je na svakoj članici ponaosob, a mi im preoručujemo kriterijume i uslove za koje mislimo da treba da se uzmu u obzir prilikom odlučivanja – izjavio je portparol EK Erik Mamer.

Nedelju dana pošto je na intervenciju zemalja članica Evropska komisija odlustala od predstavljanja tzv. ”izlazne strategije” iz pandemije COVID19, Ursula fon der Lajen predstaviće ”mapu puta” za podizanje resgtriktivnih mera.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je do promene rečnika u dokumetu Komisije došlo na insistiranje zemalja članica koje su ukazale na neophodnost ”opreznijih signala” kada je se radi o ukidanju vanrednih mera u trenutku kada zaraza COVID19 traje širom Evrope.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da se suština njihovih smernica nije promenila i da se i dalje zasniva na ”postepenom” ukidanju mera uz koordinaciju.

– Naše preporuke će se odnositi i na to da se prilikom donošenja odluka o ukidanju vodi računa o situaciji u drugim zemljma članicama, a posebo u susednim zemljma, kako bi nove mere bile efikasne – rekao je Mamer.

Očekuje se da Komsija pored postepenog, odnosno faznog ukidanja mera, u razmaku od po mesec dana, prvo predloži lokalno ublažavanje restrikcija unutar država članica, koje će se zatim širiti.

Očekuje se i preporuka postepenog ublažavanja zabrana okupljanja velikog broja ljudi, kao što je omogućavanje ograničenom broju ljudi da budu u prodavnici u isto vreme i razdavajanje školskih klupa na određenu udaljenost.

Barovi, restorani i kulturne ustanove otvaraće se postepeno, dok će zabrana masovnih okupljanja, kao što su festivali, biti ukinuta kasnije.

Evropska komisija od početka naglašava važnost koordinisanog pristupa zemalja članica koje bi trebalo da i pored nacionalnih ”rokova i modaliteta” imaju i zajednički ”okvir i prstup” ukidanju mera uvedenih protiv COVID19.

U Evropskoj komisiji kažu da od početka nisu bili za potpuno zatvaranje granica među zemljma članicam i da će ostatiti pri tom principu pogotovo kad je reč o transportu robe i radnika.

Dodaje se i da će jedna od preporuka biti i postepeno vraćanje radnika na posao u prioritetne delatnosti i mogućnost obavljanja posla od kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here