pixabay.com

Evropska komisija objavila je da je u okviru Paketa proširenja usvojila novi “vodič” za sve partnere sa Zapadnog Balkana, na njihovom putu u EU.

Iz Evropske komisije poručili su na Tviteru da su građani Zapadnog Balkana deo Evrope i da pripadaju Evropskoj uniji.

Navedeno je da su objavljene nove smernice za pridruživanje EU i da je istaknuto šta je do sada postignuto, kao i na na čemu bi trebalo još raditi.

Šef diplomatije Đuzep Borelj, povodom usvajanja godišnjeg Paketa proširenja i Ekonomsko investicionog plana za Zapadni Balkan, rekao je da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkna.

– Kredibilna politika proširenja je investicija u mir i bezbednost čitave Evrope, tim pre u uslovima ojačanih globalnih izazova – napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

On je ponovio stav Evropske komisije da su građani Zapadnog Balkana “deo Evrope i da pripadaju EU”.

Kredibilan napredak u oblasti vladavine prava ostaje značajan izazov, koji često korelira sa nedostatkom političke volje. Spori tempo u pravosuđu nastavlja se širom Zapadnog Balkana bez dovoljne posvećenosti principu nezavisnosti sudstva. Tempo u borbi protiv korupcije usporio je i dosadašnji rezultati većine partnera daleko su od ispunjavanja uslova za članstvo, dok je u oblasti slobode izražavanja i pluralizma medija najmanje napretka postignuto prošle godine, navedeno je između ostalog u izveštaju Evropske komisije.

Komisija je danas usvojila i sveobuhvatan ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj da podstakne dugoročni oporavak regiona, i podstakne ekonomsku regionalnu saradnju, kao i ekonomski rast i  reforme potrebne za napredak na putu EU.

Da bi proces pristupanja EU napredovao, kako navodi Evropska komisja, kandidati za pristupanje trebaju prioritetno da donesu brže istinske i održive rezultate o ključnim pitanjima: vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, bezbednosti, osnovnim pravima, funkcionisanju demokratskih institucija i reforme javne uprave, kao i na ekonomski razvoj i konkurentnost.

Dalji napredak u pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji takođe su od ključne važnosti, navedeno je u izveštaju Evropske komisije.

1 COMMENT

  1. Zašto da se ide u EU? Evo mi u Švajcarskoj imamo bilateralne odnose sa EU tako da nam netreba nikvo clanstvo. Zašto da sijemo tudje vrste zita ili kuruz i puno više kad imamo svoje! Srbija ima od najboji kvaliteta za povrcje i meso i puno više! Zato pitam još jednom moze li se sve odnosi sa EU da se odrzavaju na prijateljski nacin ali bez clanstva. Jer niko od ti Drzava što su uzeli tu Miljardu nisu se mnogo usrecili! Razmisli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here