Evropska sirotinja čisti London

0

Adriana Berinde i Stefan Cita

Kada su 1. janaura Rumuni i Bugari dobili mogućnost da bez radne dozvole rade u devet najbogatijih zemalja Evropske unije, britanski tabloidi su pisali da će u Rumuniji ostati samo koze.

 

Zasad se crne prognoze po Engleze nisu ostvarile, a Rumuni i dalje vredno rade najmanje plaćene poslove.

Nedeljom rumunski migranti u Velikoj Britaniji napune crkve. Sveštenik Joan Nazarku svake nedelje iznajmljuje na sat anglikansku crkvu u Lutonu, 30 km od Londona. On radi uporedo i u staračkom domu u Lutonu.

 

Većina vernika su mladi ljudi sa decom, koji rade od izlaska do zalaska sunca. Otac Joam je stigao u London 2007. godine, tu je postao i sveštenik, koji pomaže migrantima da dođu i pronađu stan i posao.

 

Iris Radulian ima master iz međunarodnih odnosa i u London je stigla pre 10 godina. U međuvremenu je osnovala nevladinu organizaciju za pomoć sunarodnicima, koja održava dopunsku nastavu o rumunskoj istoriji za 70-oro dece, a časove engleskog za njihove roditelje. Obezbedila je i dva obroka nedeljno u londonskoj narodnoj kuhinji za one koji stižu sa nekoliko evra u džepu.
 

Deca u otadžbini

Danijela Badaluta je imala samo 17 godina kada se udala. Kad su dobili drugog sina, muž je otišao u London da radi, ali je retko slao novac. Ona je pozajmila novac od prijatelja i pridružila se mužu u Londonu, decu je ostavila kod roditelja. Radila je kao čistačica i čuvala decu dok nije naučila engleski. Danas radi u restoranu brze hrane i ostavila je muža nasilnika. Šalje novac svojim sinovima i želi da ih dovede u London.

 

Profesorka čistačica

Profesorka istorije 39-godišnja Adrijana Berindei 2011. uputila se u London kad je izgubila radno mesto u srednjoj školi u rodnom gradu. Prvo je čuvala decu za 700 funti mesečno izvan Londona, a onda se specijalizovala za čišćenje firmi. Kao profesor u Rumuniji je zarađivala triput manje.
Sa svojim momkom planira da otvori malu firmu za moleraj i čišćenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here