Evropska smotra samo u otadžbini

Z. Mirković - Vesti
0
Z. Mirković
Jednoglasne odluke: Učesnici sastanka u Salcburgu

Folklorna društva iz Austrije, okupljena oko Saveza Srba, usvojila su na nedavnom sastanku više predloga u vezi sa organizovanjem i održavanjem Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu od kojih je najvažniji da se ubuduće Evropske smotre održavaju u jednoj od dve matice – Srbiji ili Republici Srpskoj.

“Razlog je jednostavan – 99 odsto prisutnih na Smotri su naši ljudi. Za nas, učesnike Smotre, jeftinije je sve – od hrane do smeštaja – a ono što je najvažnije, naš novac bi ostajao u našim gradovima jer se radi o svoti od 800.000 do milion evra”, navodi se u predlogu.

Saveza Srba u Austriji smatra da po redosledu koji utvrdi Savet Evropske smotre, svaki od saveza bude domaćin u nekom od gradova iz matice.

Taj i ostali predlozi biće predočeni u subotu na sastanku Saveta Evropske smotre u Beogradu, a ukoliko Savet o njima ne pokrene javnu raspravu (odnosno ne obavesti sva društva iz svih saveza) i ne uvrsti u dnevni red na prvom sledećem sastanku (javnom i proširenom) koji mora biti održan šest meseci pre održavanja sledeće Evropske smotre, na predstojećoj smotri neće učestvovati nijedno društvo iz Austrije.

Sastanak, koji je održan u Salcburgu, počeo je uvodnim izlaganjima Dragiše Vasiljevića i Saše Božinovića, koji su zakazali ovaj skup na predlog Darka Jurišića, predsednika Saveza Srba u Austriji. Vasiljević, član Saveta Evropske smotre iz Austrije, podneo je izveštaj o aktivnostima i odlukama te institucije. Potom su u diskusiji izneti predlozi koji su na kraju jednoglasno formulisani i usvojeni. Vasiljević će ih preneti i zastupati na sastanku u Beogradu.

“Krajnje je vreme da se pozabavimo Statutom, da utvrdimo organe Saveta (Skupština, upravni odbor, nadzorni odbor itd.), koliko delegata čini skupštinu. Predlog Saveza Srba u Austriji jeste da Skupštinu Saveta Evropske smotre čine predstavnici klubova svih članova Saveta po sličnom ili istom kriterijumu kao što je u određivanju broja učesnika u takmičenju, 75 odsto od ukupnog broja učesnika nacionalnih smotri. Da Upravni odbor čine predstavnici svih saveza, ali da kriterijum bude broj društava koja predstavljaju. Predlog iz Austrije je da savezi koji imaju jednog do tri učesnika na Evropskoj smotri imaju samo po jednog člana u Upravnom odboru, da savezi koji imaju od četiri do sedam društava imaju po dva člana, a savezi koji imaju od osam do 12 dobiju po tri člana, a oni sa više od 13 društava na Smotri imaju četiri člana u Upravnom odboru”, stoji u predlogu.

“Da se Savetu vrate ingerencije po Statutu kako se ne bi ponavljale situacije iz bliske prošlosti kada je domaćin Smotre preuzimao nadležnosti Saveza – način žiriranja, određivanje redosled učesnika, uključivanje i isključivanje koordinatora u pripremi Smotre i mnogo drugog”, navodi se u usvojenom predlogu.

KUD Ostrog Linc

Predstavnici 16 klubova

Sastanku u Salcburgu su prisustvovali predstavnici 16 udruženja, što je najveći broj u prethodnih 15 godina i to – KUD “J. J. Zmaj” iz Obervaltersdorfa, KUD Semberija i Majevića iz Presbauma, KUD Jedinstvo iz Beča, SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča, KUD Bambi iz Beča, SKSK “Nikola Tesla” iz Linca, KUD Ostrog iz Linca, KUD “Knez Lazar” iz Gmundena, KUD Opanak iz Salcburga, KSZS Salcburg, KUD “Stevan Sinđelić” iz Salcburga, KUD Zavičajno kolo iz Salcburga, KUD Trebava iz Zalfeldena, KUD Ostrog iz Inzbruka, KUD “J. J. Zmaj” iz Feldkirha i KUD Kolo iz Forarlberga.

Klubovi Mladost iz Leobersdorfa i “Branko Radičević” iz Beča opravdali su svoj izostanak.

Udruženje folklornih ansambala

Na sednici je doneta odluka koja će u potpunosti reformisati zajednički rad na negovanju srpske kulture.

Uz konstataciju da su srpska društva u Austriji, prethodnih godina, dostigla izuzetno zavidan nivo u svim aktivnostima, došlo se do jedinstvenog zaključka da je potrebno, u okviru Saveza, osnovati Udruženje srpskih folklornih ansambala, autonomno udruženje, sa svojim upravljačkim telima, koje bi za cilj imalo da još više unapredi uslove u kojima će raditi svi ansambli koji postanu članovi.

Jednoglasno je usvojeno da se formira Inicijativni odbor za formiranje novog udruženja, koji će u sledećih 60 dana imati obavezu da pripremi Statut, svim srpskim ansamblima pošalje pismo o namerama, pripremi osnivačku Skupštinu i pozove sve zainteresovane. Dogovoreno je da se izborna skupština održi u Beču, najkasnije do kraja novembra.

Ostrog domaćin Kviza znanja

Predstavnici KUD Ostrog iz Linca obavestili su prisutne da ostaju pri odluci da budu domaćini Kviza znanja i revije kulture srpske omladine u Austriji, manifestacije koja nije održana skoro dve godine. Ova manifestacija koja okuplja decu planirana je za 23. novembar. Dogovoreno je i da u što kraćem roku kontaktiraju predsednika Saveza i zajedno sa njim zvanično pošalju pozive, pitanja i prijavne liste svim klubovima.

Austrijska Smotra u martu ili aprilu

Bilo je reći i oko termina za održavanje sledeće Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji i zaključeno je da su jedini mogući termini 28. mart i 25. april iduće godine. Svi koji imaju želju da budu domaćini pozvani su da u što kraćem roku pošalju kandidature.