commons.wikimedia
Novi Sad

Jubilarna, 25. evropska smotra srpskog folklora dijaspore biće održana u Novom Sadu 27. i 28. maja sledeće godine. Mesec dana ranije, 8. aprila, u Vrnjačkoj Banji biće održana i prva Evropska smotra dečijeg folklore dijaspore. Ovo su dve najvažnije odluke sa redovne godišnje Skupštine Asocijacije srpskog folklore dijaspore koja je ovog vikenda održana u Beogradu.

Obe odluke su donete jednoglasno, kao i odluka da će se 26. evropska smotra srpskog folkora održi u Vrnjačkoj Banji, a druga Evropska smotra dečijeg folkora dijaspore u Novom Sadu. Domaćin ovim najznačajnijim manifestacijama srpske dijaspore 2025. godine, odlukom Skupštine, biće Republika Srpska.

Sednicom Skupštine Asocijacije srpskog folklora dijaspore predsedavao je Danilo Đokić, predsednik Asocijacije i predstavnik Nemačke, a u radu Skupštine učestvovali su i Nenad Milenković, potpredsednik Asocijacije i prvi čovek Saveza srpskog folklora Švajcarske, Aleksandar Stanković, predsednik Saveza srpskog folklora Austrije, Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske, Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji i Srđan Tatić iz Hrvatske koji je i sekretar Asocijacije.