pixabay.com
Bregzit (Foto: Ilustracija)

Evropska komisija je danas poručila da je EU spremna za Bregzit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpela najveću štetu.

Portparolka EK Nataša Berto je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

– To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posledice – naglasila je Nataša Berto.

Prema njenim rečima, to bi proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije. Nataša Berto je citirala izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da, ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, “Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici”.

U Londonu je britanski premijer Boris Džonson pozvao ranije Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

– Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra – sa sporazumom ili bez sporazuma – naglasio je Džonson.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu. Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od “bekstopa”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here