EPA-EFE

Evropska unija suspendovala je više od 80.000 veb adresa sa domenom .eu koje su bile dodeljene korisnicima u Velikoj Britaniji, nakon što je 1. januara istekao prelazni jednogodišnji period posle Bregzita i ta zemlja napustila i jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju.

U evropskom registru domena EURid, briselskom portalu EURACTIV.com je rečeno da su “nekoliko minuta” posle ulaska u novu godinu internetski domeni koji pripadaju britanskim korisnicima svedeni na takozvani “suspendovani” status.

To znači da takvi domeni više nemaju neka “funkcionalna svojstva”, kao što su imejl ili neke osnovne internetske usluge. Pored toga, od početka godine niko sa sedištem u Velikoj Britaniji više ne može da dobije, niti da zatraži nacionalni domen .EU.

EURid je saopštio i da su svi britanski vlasnici domena .EU uredno obavešteni o suspenziji nekih važnih onlajn funkcija na njihovim sajtovima.

Agencija EU za registraciju internetskih domena preplavljena je porukama britanskih vlasnika sajtova, koji uglavnom traže preregistraciju veb adrese u neku od zemalja EU, kako bi obnovili status registrovanih vlasnika domena i mogli da nastave da obavljaju svoje onlajn delatnosti.

Sadašnji status suspenzije trajaće do 31. marta, i do tog datuma moguće je ažuriranje internetskih domena onih vlasnika koji prijave transfer domena iz Velike Britanije u neku zemlju EU.

To se uglavnom odnosi na pravna lica, a fizička lica imaju mogućnost i da bez obzira na prebivalište u Velikoj Britaniji zadrže domen .EU ako dokažu da poseduju državljanstvo neke članice Evropske unije.

U svemu tome posebnu pažnju privukao je slučaj internetskog domen Leave.EU (Napustite.EU), na kojem je vođena kampanja za izlazak Britanije iz EU.

Finansijer sajta je osnivač evroskeptične, populističke Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) Aron Benks, a podržava ga, izmedju ostalih, i bivši britanski evroposlanik Najdžel Faraž.

Do kraja 2020. godine bilo neizvesno da li će se Leave.EU odreći domena EU i umesto njega uzeti neki britanski ili internacionalni domen.

O tome su čak vodjene i diskusije na društvenim mrežama. Promena domena, naime, ne bi značila samo običnu promenu veb adrese, već bi uticala i na rejting sajta na internetskim pretraživačima.

Portal EURACTIV.com otkrio je, međutim, da je ta evroskeptična organizacija još pre isteka jedngodišnjeg prelaznog perioda posle Bregzita internetsku adresu preregistrovala na irski gradić Voterford, gde i dalje može da koristi domen .EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here