Tanjug
Evropska unija

Evropska unija mora da zatvori spoljne granice kako bi odvratila migrante koji više nisu dobrodošli, izjavio je danas slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, čija zemlja trenutno predsedava EU.

– Verujem da spoljne granice moraju da budu obezbeđene, čak i sa ogradama ako je potrebno – izjavio je Hojs, koji podržava inicijativu po kojoj EU treba da finansira izgradnju ograda na svojim spoljnim granicama, prenosi agencija Rojters.

Hojs je, na međunarodnoj konferenciji o migracijama u Sarajevu, rekao da su evropski ministri unutrašnjih poslova u proteklom periodu bili zaokupljeni pandemijom korona virusa, migrantskom krizom na belorusko-poljskoj granici i padom vlade u Avganistanu.

– Sva tri pitanja su dodatno doprinela povećanju broja ilegalnih migranata koji se kreću ka Evropi i Balkanu, destabilizujući Evropsku uniju – poručio je Hojs novinarima.

On je uporedio sadašnju situaciju sa prilivom izbeglica i migranata 2015. godine, kada je EU prihvatila oko milion ljudi koji beže od rata u Siriji, ali je rekao da sada postoji velika razlika, a to je da više nema rečenice “Izbeglice su dobrodošle”.

Prema njegovim rečima, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko vodi “hibridni rat”, a EU neće dozvoliti nikome da koristi migrante u političke svrhe.

Hojs je rekao da razgovori sa Lukašenkom još nisu dali vidljive rezultate, ali veruje da će kriza biti gotova na proleće kada Poljska završi proces zatvaranja svojih granica.

Evropske zemlje optužuju Belorusiju da je dovezla hiljade migranata sa Bliskog istoka i podržala ih u pokušaju da ilegalno pređu granicu.

Belorusija poriče da je podstakla krizu, ali tvrdi da može da pomogne u njenom rešavanju ako EU ukine sankcije Minsku.

1 COMMENT

  1. “…više nisu dobrodošli” Ко им није добро дошао? Инвазија Муслимана? Хоће ли бити ограда и на граници са Босном?
    Јоооооооооој дуге ли ограде!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here