EPA/Eduardo Munoz

Evropska komisija usvojila je danas paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kao podršku za pristup partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv Covida-19, koje su nabavile države članice EU.

Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju, najavljuju u Komisiji.

Dodaje se da će to omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini EU sa šest proizvođača, s tim što će pojedine države članice EU i podeliti deo svojih unapred dobijenih doza.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovanog partnera.

– U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju društveno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana – poručio je Varhelji.

U Briselu objašnjavaju da će kroz međunarodnu inicijativu “Kovaks”, za koju su se zemlje Zapadnog Balkana prijavile, isporuka vakcina početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU, ali da će EU “popuniti taj jaz” tako što će regionu omogućiti pristup određenom broju doza iz svojih kupoprodajnih ugovora.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u dovršenju strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije.

EU takođe finansira projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom za pomoć u upravljanju logistikom i isporukom vakcina, navode u Briselu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here