Evropska Zvezda kakvu su “delije” dugo čekale

0

Euroleague.net
Tim za velika dela: Igrači i stručni štab Crvene zvezde

Crveno-beli su u velikom stilu spustili zavesu na grupnu fazu Evrolige, zauzevši drugu poziciju sa skorom šest pobeda i četiri poraza. Četa trenera Dejana Radonjića uveliko razmišlja o atraktivnim rivalima u Top 16 fazi, gde će, sasvim izvesno, da predstavlja tvrd orah Real Madridu, Barseloni, Panatinaikosu, Makabiju, Galatasaraju, Albi i Žalgirisu.

Statistika svedoči da je beogradski klub bio hit ovogodišnje evroligaške kampanje. Crvena zvezda je najbolji sastav evropske elite po broju uhvaćenih lopti. U deset utakmica Luka Mitrović i drugovi imali su prosek od 42,5 skokova po utakmici, po čemu su prilično ubedljivo nadmašili ostale klubove. Drugo mesto zauzima Unikaha sa 39,3 uhvaćenih lopti po meču, a treće Žalgiris sa 38,7. Crveno-beli su najbolji i u defanzivnom skoku (29,7 po meču), ispred Barselone (28,4) i Žalgirisa (27,6), dok su u ofanzivnom skoku treći sa prosekom od 12,8.

Zvezdina odbrana je šesta u elitnom takmičenju sa prosekom od 72,8 primljenih poena, dok je napad deveti sa 78,4 poena po utakmici. Beogradski klub se visoko kotira i po proseku asistencija, gde zauzima četvrto mesto sa 19,2 uspešnih dodavanja po meču. Četvrtu poziciju crveno-beli drže i po broju ubačenih šuteva za dva poena (225) i sa linije slobodnih bacanja (151), dok su na 5. mestu po broju pogođenih slobodnih bacanja, a na 10. po procentu šuta za dva poena (51,6 odsto) i po broju ukradenih lopti (68). Kada se sve sabere i oduzme Crvena zvezda je sedmi tim Evrolige sa 886 indeksnih poena.

Pomenute cifre pokazuju da je Crvena zvezda više nego zasluženo stigla do Top 16 faze, a u nekoliko kategorija klub je i među najboljima u Evroligi, pa je to sasvim dovoljna potvrda da će i u nastavku elitnog takmičenja Zvezda biti ozbiljan konkurent ekipama sa višestruko većim budžetima.

Atraktivna imena koja će dolaziti u Beograd garantuju vrhunske košarkaške predstave, a tim Dejana Radonjića je ove sezone pokazao da će i u gostima biti ozbiljan takmac mnogima.

Euroleague.net

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here