EPA/Sergei Chirikov
Ministar inostranih poslova Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uveren je da Nemačka neće dostaviti dokaze o trovanju Alekseja Navaljnog.

– Pamtimo kako su britanske vlasti, bez ikakvih dokaza, optužile Rusiju da je Skripalja poslala u Solsberi u južnu Englesku. Siguran sam da će tako biti i u ovom događaju – rekao je na današnjoj pres konferenciji.

– Stav Evropske unije da im treba verovati na reč, jednostavno zato što su Evropska unija je megalomanija i nepoštovanje partnera – rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da Rusija ne može da započne istragu o incidentu sa Navaljnim dok joj se ne predoče činjenice.

– U Nemačkoj nam kažu da ovo više nije bilateralan slučaj, već međunarodni, pa moramo kontaktirati Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO), a tamo nam kažu da sve rezultate istraživanja mogu dati samo uz dozvolu Berlina – rekao je Lavrov.

Prema rečima ministra, Nemačka zanemaruje međunarodno pravo, ignorišući četiri zahteva ruskog Generalnog tužilaštva za pravnu pomoć u slučaju Navaljni.

Pretnja sankcijama

Lavrov je naglasio da pretnje uvođenjem sankcija Rusiji u vezi sa slučajem Navaljni nisu iznenađujuće.

– Činjenica da će sankcije biti objavljene, kao što je i najavljeno, bez dokaza i završetka istrage, na čemu insistiraju Nemačka i druge zemlje Evropske unije, nas ne iznenađuje, to smo već videli u slučaju trovanja u Solsberiju – rekao je on.

Kako je ranije pisao list „Mond“ pozivajući se na sopstvene izvore, spisak sankcija Evropske unije u slučaju Navaljni sadrži imena devet ljudi, uključujući zaposlene u predsedničkoj administraciji i bezbednosnim agencijama. Prema ovom izvoru, o ovoj listi, koja uključuje i zamrzavanje bankarskih računa i zabranu putovanja u Evropu, razgovaraće se 12. oktobra na sastanku u Briselu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije komentarisao objave francuskog lista, napominjući da to „ne može i ne sme biti razlog za bilo kakvu reakciju“, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je primetila da restriktivne mere u međunarodnim odnosima vode protivmerama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here