Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika.

Evropski parlament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od članica Evropske unije traži vizna liberalizacija za državljane Kosova, prenose agencije.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopoulos izjavio je kako je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

– Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i sigurnosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona – rekao je on.

Podsetio je kako je Evropska komisija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Crna rupa

– Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomerati cilj – rekao je Avramopoulos i upozorio kako u suprotnom postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU-a.

Izveštač za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je kako je Kosovo ostalo “crna rupa na Zapadnom Balkanu” kada su u pitanju vize, te pozvala EU da odmah reaguje.

Izvor:
Al Jazeera Balkans, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here