Predsednik Evropske narodne partije, vodeće frakcije Evropskog parlamenta, i kopredsedavajući bavarske Hrišćansko-socijalne unije Manfred Veber apelovao je na buduću nemačku vladu da zatvori projekat gasovoda „Severni tok 2“ ukoliko Rusija „napadne“ Ukrajinu.

– Važno je da NATO jasno stavi da znanja da će ruske aktivnosti protiv Ukrajine imati visoku cenu – izjavio je on za list „Bild am zontag“, dodajući da bi ta cena mogla da bude sudbina „Severnog toka 2“.

Prema njegovim rečima, ukoliko Moskva „upotrebi oružje, cevovodu će biti kraj“.

– Početak korišćenja cevovoda bio bi onemogućen. Buduća vlada bi trebalo jasno da saopšti tu cenu – smatra političar.

U poslednje vreme se u zapadnim medijima podigao novi talas članaka u kojima se tvrdi da Rusija navodno sprema invaziju na teritoriju Ukrajine. U Kijevu su prvo izjavljivali da nisu zabeležili koncentrisanje ruskih trupa u blizini svojih granica, ali su potom počeli da tvrde da Moskva planira da napadne svog istočnog suseda.

U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Rusija ne kuje nikakve agresivne planove, ne namerava nikoga da napada, a premeštanje trupa preko sopstvene teritorije nikome ne bi trebalo da smeta.

2 COMMENTS

  1. Najvecu stetu od zatvaranja Severnog toka imace sama Nemacka , Rusi mogu celu proizvodnju da prodaju Kinezima , a nemcima mogu reci , isporucice mo vam gas kada deblokirate Severni tok , i tacka.
    zar stvarno neko milsli da ucenama moze da zeza Rusiju ?????

  2. Ukoliko se to desi prestaje i isporuka preko Ukrajine ( rat) i ostaje samo Severni Tok 1… a taj
    mogu rusi zatvoriti kad im se prohte. I onda EU ??

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here