EPA/Omer Messinger
Evropski parlament

Odbor Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove odobrio je izveštaj o budućnosti političkih odnosa EU i Rusije, sledi iz saopštenja EP o rezultatima glasanja.

Dokument je pripremio izvestilac EP za dijalog sa Moskvom, evroposlanik iz Litvanije Andrius Kubilius.

Podržalo ga je ga je 56 članova odbora, devet je bilo protiv, a pet članova uzdržano. Izveštaj će sada biti iznet na glasanje Evropskom parlamentu na plenarnoj sednici.
Evroposlanici su pozvali EU da ne prizna ruski parlament ukoliko se izbori ove godine “održe uz kršenje demokratskih principa i međunarodnog prava”.

U tom slučaju, Kubilius želi da predloži Uniji da razmotri mogućnost suspendovanja učešća Moskve u međunarodnim parlamentarnim skupštinama. Ovo je uoči glasanja saopštila najveća frakcija Evropskog parlamenta – Evropska narodna partija EPP.

U dokumentu se navodi da “Rusija može da bude demokratska zemlja”, a da EU mora da razvija sveobuhvatne principe i strategiju saradnje sa Moskvom, zasnovane na “fundamentalnim evropskim vrednostima”.

“Naš glavni zadatak je da zaštitimo demokratiju. EU i njene institucije moraju da polaze od toga da su promene u Rusiji moguće”, navodi se u saopštenju.

Poslanici predlažu u izveštaju da se napravi razlika između ruskog naroda i vlasti zemlje, intenzivira rad sa partnerima na jačanju “demokratskih podsticaja u Rusiji” i pruži dodatna podrška njenim susedima.

Odluke Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, u pitanju je preporuka za zemlje EU. Podsetimo, izbori za Državnu dumu održaće se 19. septembra 2021. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here