Tanjug
Aleksandar Vučić

Odnosi sa Evropskom unijom nisu uvek idealni, ali je evropski put najbolji za Srbiju, poručio je Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije je posle sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu istakao da naša zemlja zdužno i snažno podržava i ostale države na putu ka EU, kao i otvaranje kandidature sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

– Srbija nije imala ništa ni protiv vizne liberalizacije za Prištinu. Uvek smo podržavali i BiH i Crnu Goru na evropskom putu, jer je važno da svi zajedno brinemo o tome – naglasio je Vučić, dodajući da Slovenija od jula presedava EU, zbog čega nam je važna njena podrška na putu ka Uniji.

Predsednik je rekao da se izuzetno ceni ulogu Slovenije u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da su regionalni mir i stabilnost politika za koju se zalaže i Srbija.

– Želimo da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nam nije potrebno – upozorio je Vučić.

On je ukazao na licemerje Zapada koji menja pravila, pa je tako Srbiji uzeo Kosovo, ali ne i Siriji Alepo, niti Bagdadu Basru.

– Mnogo poštenije bi bilo da lepo kažu Srbiji: “Mali ste, zgazili smo vas i ima da radite kako vam kažemo, a mi ćemo onda lepo da razmislimo” – smatra predsednik Srbije.

On je ocenio da su bilateralni odnosi sa Slovenijom izuzetno dobri.

– U poslednjih 10 godina više je nego udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije. Trgovinska razmena sa Slovenijom sada iznosi 1,16 milijardi evra. I u prva tri meseca ove godine uprkos korona virusu zabeležen je blagi rast. To ide u dobrom smeru, zadovoljan sam i verujem da možemo da pronađemo još zajedničkog što bi bilo dobro i za ljude u Srbiji i za ljude u Sloveniji – rekao je Vučić.

Pahor je istakao da Brisel mora da ubrza proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, jer samo to može da osigura mir, bezbednost i stabilnost.

– Trenutno postoje dve vrste zabrinjavajućeg umora. Na jednoj strani imamo umor od proširenja u EU, dok je na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana na sceni zamor u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu. To nije u interesu ni EU, niti građana na Zapadnom Balkanu – uveren je Pahor.

Obišli Beograd na vodi

Vučić i Pahor posle sastanka u četiri oka i zajedničke konferencije za novinare obišli su gradilište Beograda na vodi, gde im se pridružio i ministar finansija Siniša Mali.

– Rekordan broj radnika! Danas na gradilištu Beograda na vodi radi 2.200 ljudi. Ponosan što sam predsedniku Slovenije Borutu Pahoru mogao da predstavim ovaj velelepni projekat – napisao je Vučić na Instagramu.