Milan Mitrović ,TO Vrnjačka Banja
ODMOR I UŽIVANJE: Na Goču nema uobičajenih gužvi

Kombinacija netaknute prirode, idealne klime, čistog vazduha i bujne vegetacije čine planinu Goč pravom fabrikom kiseonika! Savršena tokom cele godine, ova planinska lepotica, iako mala, zanimljiva je i kada je ogrne snežni pokrivač jer se tada posetiocima pruža izvanredna prilika da uživaju u dugim šetnjama kroz bajkovite krajolike, koji još nisu urbanistički napadnuti kao u nekim drugim zimskim centrima. Kuriozitet na Goču je što nema uobičajenih gužvi, motornih sanki i saobraćaja, pa ne čudi da ovu planinu zovu dečjim carstvom u kome mališani mogu potpuno bezbedno uživati u sankanju, skijanju, kliskanju, grudvanju i ostalim zimskim čarolijama.

Zbog očuvane prirode i svežeg vazduha, koji povoljno utiču na anemičnost, nervni sistem i jačanje imuniteta, Goč predstavlja idealno mesto za šetnje, planinarenje, piknik, sportski turizam, pogotovo za porodice s decom zbog gore spomenutiih razloga. Spada u niže planine sa najvišim vrhom Krnja jela (1.127 m nadmorske visine) što ne znači da nema staze za skijanje. Velika ski staza je dužine 500 metara, a neposredno pored nje je i mini-staza na kojoj radi škola skijanja. Počela je sa radom ski staza “Krst”, posebno zanimljiva zbog noćnog skijanja petkom i vikendom. Novootvorena staza “Mali princ” radi od 2020, a skijanje za decu je besplatno. Tamo se može rentirati ski oprema, a ukoliko niste skijali dosad, možete se upisati u njihovu školu skijanja.

Šetnja krpljama

Goč je otvoren i za ostale sportove. Ima terene za košarku i mali fudbal, a za one s viškom adrenalina, postoje ture sa kvadovima, koje organizuje lokalni Avanturistički centar. Nisu zanemareni ni oni koji vole samo da šetaju i uživaju u pogledu na netaknutu prirodu. Zahvaljujući aktivnom radu planinarskih društava postoji veliki broj obeleženih staza što predstavlja pravi mali raj za sve ljubitelje planinarenja.

– Posebno je atraktivna šetnja krpljama po dubokom snegu, u stoletnim šumama u kojima se pored sopstvenog daha može čuti jedino škriputanje snega – ističu u Tutističkoj organizaciji Kraljeva, grada koji se nalazi na samo pola sata vožnje od Goča.

Ova planina je izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama koje otiču prema Zapadnoj Moravi i Rasini te daju posebnu draž planinskom krajoliku. Na ovoj planini se nalazi i jezero Selište. Ukoliko ste gočki gost, a volite srednjovekovne građevine, obavezno obiđite grad Koznik, jedan od najočuvanijih utvrđenja iz srednjeg veka u Srbiji. Samo uzvišenje predstavlja centralni deo nekadašnje tvrđave i danas je sasvim dobro očuvano nekoliko kula. Pretpostavlja se da je bio aktivno utvrđenje još za vreme Kelta i Rimljana, a pouzdano se može reći da očuvani ostaci pripadaju uglavnom 14. veku i da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kome je on često boravio. Unutar grada su otkrivena i četiri bunara pitke vode. Ponuda turistima ne bi bila kompletna da nema etno-restorana u kojima će vas poslužiti ukusnim domaćim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

Dečje odmaralište

Omiljeno izletište

Goč se nalazi južno od Zapadne Morave i izdiže se iznad Vrnjačke Banje, tako da se sa planine pruža definitivno najlepši pogled na ovaj banjski biser.

– Goč predstavlja glavno izletište stanovnika, ali i gostiju Vrnjačke Banje. Postoji više prilaznih puteva, stari i novi put. Stari put ide preko Stanišinaca i nešto je duži od puta koji direktno izlazi na ski-stazu na banjskoj strani Goča, ali je manje strm i nema serpentina. To umnogome pogoduje turistima da posete Goč, a zbog blizine Vrnjačke Banje i dobre putne infrastrukture, naročito je pogodan za izlete naših gostiju – kažu u Turističkoj organizaciji Vrnjačka Banja o kojoj smo proletos detaljno pisali, a i ponovo ćemo u okviru banjskog serijala, koji uskoro startuje.

Da ne bude zabune što smo spomenuli Kraljevo i Vrnjačku Banju, to je zato što Goč delovima pripada obema opštinama. Do planine se može doći s obe strane, tako da odmor na Goču pruža priliku i da posetite brojne atrakcije, koje se nalaze u ovim mestima i njihovoj okolini.

– U Kraljevu svakako treba posetiti Pravoslavni duhovni centar Vladika Nikolaj Velimirović, Gradski muzej, Spomen park 14. oktobar, Hram Svetog Save i crkvu Svete Trojice. U okolini grada možete videti zanimljiv prirodni fenomen Kamenu šumu na brdu Lojanik, istorijski kompleks Krstovgrad, crkvu brvnaru u selu Cvetke i manastir Svete Petke u selu Stubal, ali je svakako naša prva preporuka manastir Žiča. Dobrodošli! – pozivaju iz TO Kraljeva.

Iz obe turističke organizacije šalju turistima još jednu bitnu poruku – Goč je planina dostupna svima, cene su tamo više nego pristupačne.

Skijalište i sankalište Sneško

Jedno od najposećenijih mesta na ovoj planini je Ski Staza i Sankalište Sneško Goč (na banjskoj strani), koje je počelo sa radom 2019. godine. Adekvatnog imena za zimske snežne dane, Sneško je postao omiljeno stecište svih generacija, ne samo najmlađih. Sastoji se od dve odvojene celine, skijališta i sankališta. Skijalište je dugo 120 metara a za one koji ne znaju da skijaju a voleli bi da nauče to mogu da urade u tamošnjoj školi skijanja sa sertifikovanim instruktorima. Staza je opremljena i reflektorima, pa je moguće i noćno skijanje. 
– Od sledeće sezone biće postavljeni reflektori i za sankalište koje je dužine 60 metara. Sankanje je postalo pravi hit na ovoj stazi uz raznobojne snow-tubing gume, koje su dobile trku protiv dobro poznatog kliska i sanki. Preostaje nam još samo da vam poželimo dobrodošlicu na planinu Goč i Ski Stazu i Sankalište Sneško – kažu iz predstavništva Sneška.
Manastir Žiča

Bajkovito Selište

Goč se posebno ponosi Selištem, veštačkim jezerom bajkovitog izgleda. Kada prilazite jezeru nailazite na prizor od koga zastaje dah – mnoštvo planinskih izvora, potoka i rečica se ulivaju u njega i stvaraju magičan prizor. Prelepog izgleda, bistre i prozirne vode, Selište je savršeno mesto za šetnju obeleženim stazama koje ga okružuju. Odlična lokacija za organizovanje izleta, a ko se bavi planinarenjem, ovo je mesto koje mora da poseti ukoliko osvaja Goč.

Selo Kedar

Kedar selo za imunitet

Kedar selo Goč je nova turistička ponuda na ekološkoj mapi Srbije. Kućice su izgrađene u modernom stilu od četinara koji ne raste u Srbiji. Celokupan sadržaj je od punog drveta, tako da kućice obiluju mirisom kedrovog drveta poznatog po mnogobrojnim zdravim svojstvima. Poznato je da boravak od nekoliko dana u ovakvom ambijentu doprinosi brzom poboljšanju zdravlja, ali i poboljšanju imuniteta zdravih osoba. Kompleks sadrži šest kućica, u kojoj može da boravi najviše šest osoba. Poseban ugođaj pružaju Sauna i topla kada od kedrovog drveta u prirodnom ambijentu, koji opuštaju sva čula.

Vrnjačka Banja

Prilikom posete Goču, obavezno treba svratiti do Vrnjačke Banje u čijem centru putnike dočekuje veseli vrabac Gočko u opancima i sa šajkačom. Osim Mosta ljubavi, na kojem zaljubljeni parovi kače katance sa svojim imenima kako bi zauvek očuvali ljubav, Vrnjačka Banja ima Park lavirint, Japanski vrt, zamak Belimarković i druge zanimljivosti koje treba videti.

Hram Svetog Save u Kraljevu

Crveni manastir i hram

Na periferiji Kraljeva nalazi se manastir Žiča, zadužbina Stefana Prvovenčanog iz 13. veka, a prepoznatljiva je po svojoj crvenoj boji. Žiču zovu i sedmovrata, jer je u njoj po predanju krunisano sedam srpskih kraljeva, a za svako krunisanje bi se na manastiru otvarala i odmah zaziđivala po jedna vrata kako bi kroz njih mogao da prođe samo krunisani kralj. U samom gradu nalazi se velelepna Crkva spaljivanja moštiju Svetog Save (Hram Svetog Save) s kraja 20. veka. Građevina visokih zidova je jako crvene boje, istovetne kao i Žiče, a centralna kupola je postavljena u obliku upisanog grčkog krsta.

Kraljevski grad

Kraljevo je poznato po tome što su se gostima uvek davala najbolja jabuka i najudobnija stolica. U kraljevskom gradu dočekaće vas vedri Kraljevčani, čistog srca i raširenih ruku, a pažnju će vam prvo privući okrugli Trg srpskih ratnika, čiji je idejni tvorac, po legendi, bio knez Miloš, kada je posetio tadašnji Karanovac 1832. godine. U Kraljevu možete obići brojne znamenitosti i zdanja iz prošlih vremena.

Trg srpskih ratnika

Kako stići

Koordinate: 43°32’11” SGŠ; 20°50’44” IGD
Vrnjačka Banja – aerodromi: Beograd 195 km, Niš 109 km
Od Horgoša se uključujete na auto-put E-75 (Beograd – Niš) do Batočine (315 km). Tamo se isključujete sa auto-puta i nastavljate regionalnim putevima preko Kragujevca (24 km) i Kraljeva (53 km) i potom E-761 sa kog se isključujete do centra Vrnjačke Banje (još oko 23 km).
Goč – Vrnjačka Banja – 13 km, Kraljevo oko 36 km
Kraljevo – Manastir Žiča – 6 km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here