pixabay.com

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za “Fajnenšel tajms”.

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, navodi britanski list.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softer u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD na tom planu dovodi zemlju u rizik.

– Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar – rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisatI sve – od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na “nivou vrtića”.

Čailan je zbog kaskanje SAD za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Gugla na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je reč o veštačkoj inteligenciji. Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i “masovno ulažu” u veštačku inteligenciju bez obzira na etiku.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime