commons.wikimedia

Zapadne zemlje prave planove u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, a njihov odgovor može biti upotreba konvencionalnog oružja, a ne nuklearnog, piše “Fajnenšel tajms”, pozivajući se na pet zapadnih zvaničnika koji su želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti teme.

Dva izvora su izjavila za list da je malo verovatno da će nuklearni udar na Ukrajinu izazvati simetričan odgovor Zapada, ali su uverili da će izazvati odgovor konvencionalnim oružjem, kako bi se “kaznila Rusija”.

Kako je primetio jedan od sagovornika agencije, Zapad po tom pitanju “ima dosta crvenih linija” koje, možda, ne prolaze tuda gde misli rukovodstvo Rusije. List ne daje detalje o crvenim linijama zapadnih zemalja.

Tri od pet izvora lista su takođe rekli da su zemlje NATO privatno prenele svoj stav Moskvi, opisujući razmere odgovora u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje. Takođe su primetili da pretnju odmazdom smatraju najboljim odvraćanjem od ovog scenarija.

“Preneli smo sličnu poruku privatno, posebno detaljno o uticaju koji će to imati u pogledu pozicije Rusije kao odmetničke države i našeg odgovora”, rekao je neimenovani američki sagovornik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here