EPA
Vladimir Putin

Zapad je zabrinut produbljivanjem tursko-ruske saradnje. Upozoravaju Ankaru da može imati posledice ako bude pomagala Rusiji u izbegavanju zapadnih sankcija, piše “Fajnenšel tajms”, nakon razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju.

List, pozivajući se na neimenovane izvore, napominje da EU “sve pažljivije prati tursko-rusku saradnju”, izražavajući zabrinutost da se Turska “pretvara u platformu za trgovinu sa Rusijom”.

Jedan od sagovornika lista opisao je ponašanje Turske prema Rusiji kao “veoma oportunističko”, dodajući: “Pokušavamo da navedemo Turke da obrate pažnju na našu zabrinutost”.

Upozorenja protiv Ankare

“Fajnenšel tajms” piše da je visoki zapadni zvaničnik sugerisao da bi zapadne zemlje mogle “pozvati zapadne firme da ili prekinu svoje odnose sa Turskom ili da smanje saradnju sa njom” u svetlu rizika koji Turska predstavlja proširenjem odnosa sa Rusijom.

Istovremeno, tri izvora su izjavila listu da u Briselu nije bilo zvaničnih razgovora o potencijalnim posledicama po Tursku.

List navodi da su upozorenja protiv Ankare stigla dan nakon što su Putin i Erdogan “imali dug sastanak u četiri oka koji je kulminirao zajedničkim obećanjem da će podstaći bilateralnu trgovinu i produbiti finansijske i strateške veze”.

Turska plaća gas u rubljama?

“Fajnenšel tajms” piše da je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao novinarima da je Turska pristala da počne da plaća rusko gorivo u rubljama.

Erdogan je, u avionu na putu za domovinu, rekao novinarima koji su ga pratili da je došlo do dodatnih “veoma ozbiljnih promena” u korišćenju ruskog platnog sistema “Mir”, koji omogućava Rusima da u Turskoj plaćaju karticom u vreme kada su “Viza” i “Masterkard” obustavile poslovanje u zemlji u kojoj žive, navodi se u novinskom članku.

Kako je saopšteno, Novak, član bilateralne međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, rekao je novinarima da Rusija i Turska prelaze na plaćanje ruskog gasa u rubljama, odgovarajući dogovor postignut je na sastanku predsednika dve zemlje u Sočiju.

– Predsednici su se dogovorili da počnemo delimične isporuke gasa koje će biti plaćane u rubljama – rekao je Novak.

On je rekao i da su na razgovorima predsednika donete važne odluke kojima su odnosi Rusije i Turske podignuti na novi nivo.

– Na razgovorima su donete veoma važne odluke, koje, zapravo, podižu razvoj naših odnosa u trgovini i privredi na novi nivo, u gotovo svim sektorima, uključujući transport, industriju, poljoprivredu, turizam, ali i u oblasti. informatičkih tehnologija i stambeno-komunalnih usluga – rekao je Novak.

On je dodao da je ključna oblast o kojoj su Putin i Erdogan dugo razgovarali bila energetika.

1 COMMENT

  1. Kakav bre zapad pa to je USrA kolonija najobicnija i izvrsava naredjenja samo na sopstvemu stetu …ko gram mozga u glavi ima zna da Rusija koja ima hrane i energije a uz to i neklearno oruzje nema nikakvu zavisnost od bilo koga…oni mogu sami za sebe da proizvode jer ih ima 150mil. a roba sa zapada nije zivotna potreba ni najmanje…eto rece njima Bajden da ce gas dobiti iz USrA i cemu frka pred zimu…ako zsfali gasa tu je Tetovac iz Severne Makedonije nema brige…debilana na delu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here