EPA

Australijska uprava za terapijska sredstva (TGA) odobrila je Fajzerovu vakcinu protiv kovida za decu uzrasta od 12 do 15 godina. Do sada je ova vakcina bila odobrena za upotrebu samo za starije od 16 godina.

Kao i kod svih odluka o vakcinaciji, Australijska tehničko savetodavno telo za imunizaciju (ATAGI) će sada razmotriti odobrenje TGA i pružiti stručne savete o tome kojim grupama adolescenata treba dati prioritet u vakcinaciji.

Takođe, ATAGI će dati savete o tome kako i kada će krenuti vakcinacija, da li kod lekara opšte prakse, kroz školske programe ili centre za vakcinaciju.

Stručnjaci iz ovog državnog tela za imunizaciju takođe su dali preporuku da žene u drugom stanju, bez obzira na godine i na fazu trudnoće, spadaju u prioritetnu grupu za vakcinaciju.
Iako je Fajzer odobren za trudnice još u junu, do sada je mali broj žena koje su u drugom stanju mogao da primi ovu vakcinu, jer nije bila dostupna osobama mlađim od 40 godina.
– Sve trudne žene, bez obzira u kojoj su fazi trudnoće, od sada mogu da dobiju Fajzerovu vakcinu kroz primarnu zdravstvenu negu – potvrdio je Lukas de Toka iz Ministarstva zdravlja.

Za to vreme, Nacionalna radna grupa za vakcinaciju protiv kovida-19 već je počela planiranje kako da logistički podrži vakcinaciju dece, kako bi se izbeglo bilo kakvo odlaganje nakon što ATAGI objavi preporuke.

Sada je na stručnjacima iz ovog tela da odluče da li će prioritet u vakcinaciji dobiti deca sa slabijim imunitetom ili ona koja žive i pomažu u nezi ugroženih odraslih osoba. Krajem pošle nedelje, ministar zdravlja Greg Hant je rekao da će ovo biti najverovatniji scenario.
Iako su deca uzrasta 16 i više godina, već imala pravo na Fajzerovu vakcinu, mogla su da je prime samo ona koja su ispunjavala i druge kriterijume, kao što su slabog imuniteta ili su zaposlena u visoko rizičnim profesijama.

Međutim, potražnja za Fajzerovom vakcinom u Australiji postoji odavno i problemi sa snabdevanjem se nastavljaju. Ukoliko sada i deca ispunjavaju uslove, i ako bi dobila prioritet, to će biti dodatno opterećenje na snabdevanje.

Ministar Hant je izjavio da vlada očekuje da će primati milion doza nedeljno, od sada pa do kraja septembra, kada će ponuda ponovo biti pojačana.

Inače, u Australiji je do sada revakcinisano svega 12,7 odsto populacije. Jednu dozu primilo je 17,5 odsto Australijanaca. Prema listi OECD o broju potpuno vakcinisanih, od 38 država Australija se nalazi na poslednjem mestu, s najmanjim procentom revakcinisanih.

Jedan od osnovnih razloga niske stope vakcinisanih su pre svega neblagovremeno obezbeđene vakcine. Naime, Australija se potpuno pouzdala u domaću proizvodnju Astra Zeneke, koja je ubrzo po uvođenju ocenjena kao potencijalno rizična za osobe mlađe od 50, a kasnije i za osobe mlađe od 60 godina, jer može da izazove trombozu.

Pored ove vakcine, jedina koja se daje u Australiji je Fajzerova, koje međutim nema dovoljno. Odobrena je i Moderna, ali prve doze ove vakcine se očekuju tek u septembru.

Neželjena dejstva

Prema iskustvima zdravstvenih regulatora u zemljama koje su već vakcinisale decu Fajzerovom vakcinom, neželjena dejstva su blaga i slična onima koje su prijavili odrasli. Dakle, moguća je pojava groznice, drhtavice, bolova u mišićima, zamora i bola na mestu gde je primljena vakcina.

Mogućnost miokarditisa

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) izveštava da su slučajevi miokarditisa (upale srčanog tkiva) i perikarditisa (otoka srčanog tkiva) kod adolescenata i mladih odraslih zabeleženi češće nakon dobijanja druge nego posle prve doze vakcine.
“Ovi slučajevi su retki i potencijalna korist od vakcinacije protiv kovida nadmašuje poznate i potencijalne rizike, uključujući i navedena oboljenja”, ističu u CDC-u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here