EPA-EFE/Lukasz Gagulski
Vakcina

Fajzer i partner Biontek zatražili su odobrenje od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za svoju vakcinu protiv kovida za decu mlađu od pet godina, saopštila je danas ta kompanija.

Podnošenje prijave američkom regulatoru za lekove je završeno juče, a uključivalo je podatke koji pokazuju da su tri doze vakcine sa slabijim dozama izazvale snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od šest meseci, prenosi Rojters.

Dodaje se da nijedna vakcina protiv kovida još uvek nije odobrena za decu u toj starosnoj grupi u večini delova sveta.

Kako se kaže, ostaje nejasno koliko će roditelja vakcinisati svoju decu jer je dosad vladala mala zainteresovanost za vakcinacijom dece od 5 do 11 godina.

Fajzer i partner Biontek su 23. maja saopštili da je njihovo ispitivanje pokazalo kako je verzija vakcine od tri mikrograma izazvala sličan imuni odgovor kod dece mlađe od pet godina, kao u ranijem ispitivanju svaka od dve doze od 30 mikrograma kod onih između 16 do 25-godišnjaka .

Rival Moderna objavila je u martu podatke o ispitivanju koji su pokazali da je formulacija njene vakcine sa dve doze bezbedna i da je izazvala sličan imuni odgovor kod male dece kao kod odraslih.

Nezavisni savetnici FDA najavili su da će razgovarati o te dve aplikacije na sastanku 15. juna.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here