EPA-EFE/OLAF KRAAK
Protest poljoprivrednika u Holandiji

Holandski farmeri nastavili su danas da bacaju stajsko đubrivo i smeće na autoputeve i da podmeću požare pored drugih puteva, u znak protesta zbog vladinih planova da smanji emisiju azota.

Saobraćajne vlasti saopštile su da je rano jutros potpuno ili delimično blokirano nekoliko puteva u centralnoj i istočnoj Holandiji i da su vatrogasne službe hitno upućene da omoguće prohodnost saobraćaja, prenosi AP.

Najnovije demonstracije usledile su dan nakon što je posrednik kojeg je imenovala vlada, Johan Remkes, poslao pozive organizacijama poljoprivrednika da razgovaraju sa vladajućom koalicijom o načinima smanjenja emisije azota.

„Pregovore vidim kao prekretnicu: zajednički izlazak iz slepe ulice. Kabinet me je uverio da su zajednička rešenja moguća“, izjavio je Remkes, prenosi AP.

Neki farmeri su odbili imenovanje Remkesa za nezavisnog posrednika, jer je on član političke partije desnog centra premijera Marka Rutea i bivši potpredsednik vlade.

Poljoprivrednici su ljuti, jer veruju da će vladina odluka da smanji emisiju azotnih oksida i amonijaka uništiti njihov poljoprivredni način života i da će ostati bez posla, navodi AP.

Holandska vlada tvrdi da se emisije azotnog oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, moraju drastično smanjiti u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koja se protežu širom 27 zemalja Evropske unije.

Poljoprivrednici tvrde da će nepravedno podneti najteži teret reformi, dok su na druge industrije, kao što su avijacija, građevinarstvo i transport, iako i one zagađuju okolinu, primenjene mnogo blaže mere i zameraju vladi na tome što im nije ponudila alternativno rešenje.

Ranije ove godine poljoprivrednici su traktorima blokirali autoputeve i distributivne centre supermarketa, navodi američka agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here