Farmeri hrane svinje mlekom

0

Zbog nemogućnosti da prodaju mleko, farmeri u Jazovu njime hrane svinje
 

 

Otkupna stanica „Gere“ d.o.o. iz Sente, koja je mleko otkupljivala za Mlekaru „Marić kompani“ iz Šimanovaca, zbog dugova više ne preuzima mleko i proizvođačima dnevno propada oko 1.500 litara mleka.

 

Zbog toga je dvadesetak farmera iz ovog sela ostalo na cedilu, jer nijedna mlekara u okolini nije zainteresovana za preuzimanje viškova. Stanicu za otkup mleka u centru sela, koja je vlasništvo Ervina Pirija, zakupljivala je firma „Gere“ i sada je neizvesno ko će i kada ponovo početi preuzimanje mleka od proizvođača.

 

Vlasnik otkupne stanice Piri kaže da je pozivao mlekare iz Subotice, Sombora, Kikinde, Mokrina i Zrenjanina, ali da nijedna nije zainteresovana iako neke od njih otkupljuju mleko u selu.- Svakog dana ne znam šta da radim sa 200 litara mleka – ogorčen je Bela Bali.

 

– Ranije su se mlekare otimale da pridobiju proizvođače iz Jazova, ali sada im viškovi mleka ne trebaju. Kažu da je razlog velika količina uvezenog mleka u prahu iz Hrvatske- objašnjavaju farmeri.

 

Pojedini proizvođači manje količine isporučuju u susedna sela, ali većina njime hrani stoku. Neki proizvode sir i pavlaku, ali teško nalaze mušterije jer su udaljeni od gradskih pijaca.

 

Obišli su ih predsednik opštine Čoka Ferenc Balaž i republički poslanik Arpad Fremond, a obavestili su i Ministarstvo poljoprivrede, pa se nadaju da neće morati da krave nude klanicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here