Fašizam vaskrsao u Ukrajini

0

Zlokobno podsećanje na prošlost: Ukrajinski desničari u Kijevu

Tom revizijom je obuhvaćen ne samo Drugi, već i Prvi svetski rat, a u pozadini svega su nastojanja SAD i NATO koja se ne libe ni da služeći se modelom Pohoda na Istok Trećeg rajha, osvoje Rusiju.

Ovako, najnovije događaje u Ukrajini, komentariše nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović. On za "Vesti" ocenjuje da revizija istorije za cilj ima promenu granica iz Drugog svetskog rata.

– Brojne knjige štampane u poslednjih nekoliko godina žele da zamagle suštinu Prvog i Drugog svetskog rata, a posebno da revidiraju ulogu zemalja koje su oba puta izgubile, kao što je slučaj sa Ukrajinom koja se sredinom 20. veka otvoreno stavila na stranu fašističke Nemačke. Otuda i ne treba da čudi što su SAD i NATO sada glavni saveznici upravo profašistički orijentisane političke snage u ovoj zemlji.

Ameriku ne zanima ni da li su to fašisti, ni da li su teroristi, već samo koliko mogu da im pomognu u ostvarenju ciljeva. Podsetiću da su SAD i u Siriji sarađivale sa Al Kaidom, a 1999. na Kosmetu bile udarna pesnica OVK, iste one organizacije koju su sami stavili na spisak terorističkih grupa – ocenjuje Jovanović.

 

Nariškin: Srbi, hvala vam!

Predsednik Državne dume Ruske federacije Sergej Nariškin zahvalio se juče srpskoj javnosti na njenom stavu o krizi u Ukrajini, za koji je naveo da je identičan stavu Rusije.
– U Kijevu su radikali organizovali puč i sada prete narodu na jugoistoku zemlje samo zato što zna svoju istoriju i želi da govori svojim jezikom", rekao je Nariškin na otvaranju okruglog stola "Istorija i pouke svetskih ratova – u Beogradu.
Predsednik ruske Dume je istakao da je saradnja Srbije i Rusije važan deo istorije te dve države, i da njegova zemlja 1914. godine nije mogla da postupi drugačije nego da stane na stranu Srbije u Prvom svetskom ratu.

Na sličan način način razmišlja i jedan od najcenjenijih srpskih vojnih geopolitičkih stratega, general Radovan Radinović. Za njega je rat u Ukrajini, zapravo rat za Rusiju.

– Reč je o geopolitici Zapada koja se vekovima nije menjala, a za suštinu ima tezu da ko ovlada istokom Evrope ovladaće i srednjom Azijom, a ko vlada srednjom Azijom, vlada i Rusijom. Evropa se na žalost, u takvoj igri, našla u ulozi najobičnije služavke Amerike. Međutim, za Putina je Ukrajina "crvena linija" koju ne sme da pređe, jer je ideja SAD da "uplivom" na ruske granice obesmisle strategiju odmazde nuklearnim oružjem – ističe Radinović i objašnjava da u slučaju da SAD dođu dovoljno blizu Rusije, tada bi za Moskvu bilo malo vremena za nuklearni odgovor, pa bi se samim tim i izgubila realna opasnost od kontraudara.

 

Hrvatski "psi rata"

Brojni američki dnevnici, poput "Vašington tajmsa", objavili su informaciju da su Rusi presreli razgovore pripadnika ukrajinskih snaga u akciji napada na Slavjansk, a da se deo odvijao na hrvatskom. Ruske jedinice elektronskog izviđanja iz Rusije slušaju celokupan radio-saobraćaj na području jugoistočne Ukrajine.
U Moskvi sumnjaju da se u Ukrajini nalaze i pripadnici jedne američke privatne bezbednosne agencije, koja inače šalje svoje ljude da učestvuju u takvim sukobima širom sveta. Što se tiče hrvatskog jezika, ruski vojni stručnjaci još nisu sigurni je li reč o Hrvatima, koji se bore i rade za tu američku agenciju pa su se sticajem okolnosti našli na "poslu" i u Ukrajini, ili je reč o nekoj hrvatskoj agenciji tog tipa.

Naši sagovornici takođe tvrde da nije ni malo slučajno što su se na barikadama proruskih aktivista u Kramatorsku pojavile fotografije Slobodana Miloševića.

– Milošević je, ma šta mislio o njemu, ipak simbol otpora NATO i globalizmu SAD. Svet je video na koji način su i SFRJ i Srbija platili cenu suprotstavljanja novom svetskom poretku – kaže general Radinović, a Živadin Jovanović dodaje da "Rusija ipak nije Srbija".

 

Novi pohod na istok: Živadin Jovanović
 

– Narod Ukrajine je shvatio da je Milošević zaista bio jedan od najvećih simbola otpora novoj doktrini Zapada i njegovoj reviziji Pohoda na Istok koja je propala u Drugom svetskom ratu. Otuda se i novom revizijom istorije na svaki način pokušava da se u javnosti izjednače uloge Hitlera i Staljina – zaključuje Jovanović.

Potomci Srba opkolili miliciju

U Slavjanoserbsku, gradu kod Luganska kog su u seobi 1753. naselili Srbi, naoružani pripadnici proruskih snaga opkolili su regionalnu ispostavu milicije lojalnu Kijevu i prebili načelnika.

Prema rečima očevidaca, pukovnik milicije Genadij Bahtizin izašao je iz zgrade da pregovara, ali su ga udarcem kalašnjikova u glavu oborili na tlo i prebili. Potom su u zgradu ušli nenaoružani ljudi koji traže od milicije da pređe na stranu naroda i da se tako izbegne juriš na njih i krvoproliće. Za to vreme, vojnici Jugoistočne armije u maskirnim uniformama ostali su oko zgrade i držali prozore na nišanu. Primećeno je i da su naoružani i raketnim i bacačima granata. Gradsku upravu pobunjenici su zauzeli još 1. maja, kada su oborili ukrajinsku zastavu i podigli rusku. Tada su i oterali gradonačelnika kojeg je nekoliko dana ranije postavio gubernator odan hunti u Kijevu.

Navodi se da je reč o jedinici sastavljenoj uglavnom od meštana Slavjanoserbska, grada od oko 5.000 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Rusi. Reč je većinom o potomcima vojnika 1. i 2. Slavjanoserbskog husarskog polka koji su u vreme seobe u Rusiju došli iz okoline Petrovaradina i u stepi izgradili utvrde oko kojih su osnovali grad. Cela oblast u to vreme nazivala se Slavjanoserbija i uživala je veliku autonomiju. Južno od Kijeva bila je druga kolonija Srba koja je nosila ime Novaja Serbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here