EPA/Christian Bruna

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman izjasnio se za skraćenje karantina za đake, koji zbog korone moraju da izostaju sa nastave.

Trenutno je predviđeno da se testiranjem mogu “osloboditi” karantina ranije nakon deset dana PCR testom. Ubuduće, smatra Fasman, to bi trebalo biti moguće već posle pet dana.

Međutim, Ministarstvo obrazovanja nije nadležno za epidemiološke mere, kao što je karantin, pa je neophodno da Ministarstvo zdravlja izvrši promene.

Fasman je rekao da podržava nemački model, prema kojem se samo “drug iz klupe” tretira kao kontakt osoba prvog reda, koji bi trebalo da dobije mogućnost da se oslobodi karantina već nakon pet dana negativnim testom.

Takođe, smatra da nije svrsishodno da svi đaci budu upućeni u karantin zbog jednog đaka koji je pozitivno testiran. To već sada, dodaje, nije uvek slučaj, ali često se u karantin šalju red u kojem je sedeo, kao i red ispred i iza.

Od drugog slučaja u jednom razredu, prema Fasmanu, treba samo nevakcinisani da budu poslati u karantin, a u osnovnoj školi da se sva deca tretiraju kao vakcinisana. U Beču su posle testiranja, koje se u školama sprovodi tri puta nedeljno, već više od 120 razreda u karantinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here