Tanjug
Među svojima: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića bratskoj Srpskoj izazvala je frustraciju u Sarajevu. Vučićeva izjava da je “Trebinje najlepši srpski grad” i da ga treba povezati aerodromom koji bi izgradila Srbija kroz koncesiju, izazvala je lavinu osporavanja samog postojanja Republike Srpske, u šta su političarima iz susedne Federacije BiH pridružela i udruženja muslimanskih veterana iz proteklog građanskog rata.

Njih je posebno zabolela činjenica koju je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, da je reč o sastanku vrha dve srpske države i da bi oni koji Kosovu priznaju nezavisnost morali da imaju u vidu da RS onda ima isto pravo.

– Mi verujemo da je Srbiji pitanje broj jedan Kosovo i Metohija, ali znamo da isto osećaju prema nama. Zato, ako samoproglašeno Kosovo dobije nezavisnost, zašto ne bi i Srpska imala isto? Nemoguće je razgovarati o tome a da se ne spomene status Srpske – rekao je Dodik.

Zavirujući preko međuentitetskog plota, sadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je poseta Vučića Banjaluci iskorišćena da se pošalju poruke kojima se pokazuju pretenzije prema teritoriji BiH, odnosno prema Trebinju.

– Trebinje jeste prelep grad, ali pripada podjednako svakom čoveku u BiH – kazao je Džaferović i nastavio zapaljivom retorikom da RS nikada neće biti država, te da je “to administrativna jedinica u BiH ili je neće biti”.

Briga matice

SDA je otišla korak dalje porukom Aleksandru Vučiću da u “BiH ne postoje srpski gradovi”. Osim toga, iz Sarajeva, koje je etnički očišćeno od Srba, SDA je iznela uobičajenu tvrdnju da su drugi narodi etnički očišćeni iz Trebinja, svojatajući ga na taj način (do rata je Srba i Jugoslovena u gradu bilo oko 75 odsto).

Besmislenu svađu Sarajeva samog sa sobom presekla je Gradska uprava Trebinja:

“Stranke iz Federacije BiH omalovažavaju najavu Aleksandra Vučića da će Srbija u najlepšem srpskom gradu, Trebinju, izgraditi aerodrom, ne shvatajući bratsku brigu matice za svoj srpski narod s druge strane Drine. Stav tih partija da Trebinje nije srpski grad ne želimo ni da komentarišemo jer one moraju da shvate da naš narod ovde živi vekovima. Zaboravljaju, pritom, da sve što pripada RS nosi i njen prefiks”, istaknuto je u saopštenju Gradske uprave Trebinje.

Doletite i odletite

Trebinjci su dodali da je reč samo o još jednom pokušaju da se Srpskoj ospori potpuni administrativni i pravni sadržaj. Istakli su i da je Trebinje među gradovima u kojima nije bilo etničkog čišćenja i masovnih zločina, za razliku od onoga što su dešavalo nad srpskim stanovništom u FBiH u poslednjem ratu, ali i ranijim.

Uprkos tome, Trebinjci su poslali poruku dobre volje pozivom autorima raznih saopštenja iz FBiH da dođu na jug Srpske, da se odmore, uživaju i upoznaju s kulturno-istorijskim nasleđem grada.

“Za sada putem, a u skorijoj budućnosti i letom na aerodrom koji će sagraditi narod i Vlada Srbije kao i mnoge projekte u Srpskoj do sada”, ističe se u saopštenju.

Smetaju i deca

Sitničavim federalnim medijima zasmetao je čak i razgovor Vučića i Dodika s banjalučkim mališanima. Vučić ih je pitao za koga navijaju kada igraju Zvezda i Partizan na šta mu je odgovoreno grajom iz dva dečja nepomirljiva sportska tabora. Tada se umešao Dodik pitanjem za koga navijaju kada igraju Borac i Sarajevo.

– Za Boraaaac! – uzviknula su deca iz jednog glasa.

Salkić preti Inckom

Halabuci iz FBiH pridružio se i potpredsednik RS Ramiz Salkić rečima da “entitet Republika Srpska u BiH nije i nikad neće biti druga srpska država na Balkanu”. On je rekao da ideja podele BiH nije pobeđena i da pominjanje RS kao druge srpske države na Balkanu predstavlja rušenje ustavnog poretka BiH.

– Zbog ove izjave, ranije proklamovanih političkih stavova, usvojenih strateških dokumenata i poteza koje preduzima Milorad Dodik i aktuelna vlast u ovom entitetu neophodna je reakcija onih koji su zaduženi za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pre svega, tu su Tužilaštvo BiH i nadležne agencije – naveo je Salkić.

On se pozvao i visokog predstavnika Valentina Incka “koji ima mandat da štiti Dejtonski mirovni sporazum”. Ali, Incko se povodom cele larme nije oglasio.

Zato je stigla nemušta reakcija Delegacije Evropske unije u BiH povodom Dodikove poruke da će tražiti da RS posmatra kao subjekt u kontekstu razgovora o Kosovu.

“Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Apelujemo na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana”, saopšteno je iz Delegacije EU.

Ljubomorni na bratske veze

Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da ne obraća puno pažnju na komentare koji dolaze iz FBiH ili od bošnjačkih političara zato što su oni pokazatelji da još postoji mržnja i da ne mogu da prihvate nikoga ko je drugačiji.

Ona je istakla da je političarima iz Sarajeva zasmetala poseta Vučića koja je pokazala kako treba da se sarađuje, za šta bošnjački političari odavno nisu sposobni.

– Naše kolege iz Federacije BiH su ljute na takvu činjenicu jer znaju koliko je čvrsta veza Srbije i Srpske i da je to stvar odgovornosti, principa, ljubavi, međusobnog razumevanja, ali i zadovoljstva da možemo zajedno da radimo. Oni su ljubomorni na ono što imamo sa Srbijom jer tako nešto nemaju ni sa kim. Sve što je vezano za koncepciju BiH je velika lažna slika – rekla je predsednica Cvijanović.