Federer šampion AO

0

Federer je tokom finala dominirao čitavim mečom i prva dva seta je dobio sa po jednim brejkom i tada se činilo da će prvi reket sveta lako izaći na kraj sa Marejem. Ipak, Britanac je u trećem setu uspeo da zaigra nešto agresivnije i povede sa 5:2, ali je Federer u odlučujućim momentima uspeo da oduzme servis Škotu i dođe do taj-brejka, koji je kasnije rešio u svoju korist rezultatom 13:11, iako je Marej imao čak pet set lopti. Meč je trajao dva sata i 41 minut.

 

Federeru je ovo 16 titula na nekom od Gren slemova i četvrta titula sa Australijen opena. Švajcarac je tako postao peti teniser kome je pošlo za rukom da osvoji četiri ili više titula u Melburnu. 

 

Federer je za titulu u Melburnu zaradio ček na dva miliona i 100.000 dolara, dok je Endiju Mariju pripala duplo manja suma.

 

Đoković drugi reket sveta!

 

Federer je trijumfom na AO osvojio 2.000 ATP poena i učvrstio se na prvom mestu ATP liste, dok je Mareju pripalo 1.000 i od ponedeljka će biti treći igrač sveta. Između njih je Srbin Novak Đoković, dok će Španac Rafael Nadal pasti na četvrto mesto.

"Presrećan sam zbog nove titule na Australijan openu. Prethodne dve nedelje odigrao sam jedan od najboljih turnira u karijeri. Zahvaljujem svima koji su bili uz mene i vidimo se sledeće godine. Čestitam i Endiju Mareju koji je pokazao da je veliki igrač i da će sigurno osvajati gren-slem titule", rekao je Federer, koji je titulu u Melburnu osvajao 2004, 2006 i 2007. godine.

 

Sa druge strane, Endi Marej nije uspeo da obuzda emocije rekaviši da "kada plače kao Federer valjda će jednog dana i igrati kao on".

 

"Evo, plačem kao Federer, a valjda ću i osvajati trofeje kao on! Ovo je veliki rezultat za mene i podsticaj za nastavak rada. Verujem da ću imati prilike da osvojim ovaj turnir u budućnosti", rekao je Marej.

 

Federer je uspeo da pobedi Mareja tek peti put iz jedanaest mečeva i drugi put na nekom od Gren slemova. Svetski broj 1. završio je meč sa 46 vinera, dok je Marej ostvario 29, ali je na konačan ishod meča više uticalo to što je Federer uspeo da realizuje 4 od 12 brejk šansi, dok je Marej ostvario samo dve od osam.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here