EPA-EFE/Samer F Rejjal
Rodžer Federer

Najbolji švajcarski teniser Rodžer Federer je spreman da se vrati tenisu posle dva meseca pauze.

Švajcarac će ove nedelje igrati na turniru Serije 250 u Ženevi.

Ljubitelji tenisa sa nestrpljenjem očekuju njegov povratak mečevima, ali i sam Rodžer je svestan da će mu trebati vremena da se vrati u formu.

– Trenutno ne mogu da se poredim sa drugima, potrebno mi je desetak mečeva da bih ustanovio gde sam. Ima još mnogo sumnji što se tiče moje forme, iako na treningu sve ide dobro, situacija je potpuno drugačija nego ranije, ne može se čak porediti ni sa onom iz 2016. Ovog puta se vraćam mnogo dalje od pozicije nego u kojoj sam tada bio, pre pet godina – rekao je Federer.

On je izjavio da je želeo da igra i na šljaci iako je mogao da preskoči taj deo sezone i pojavi se na trevi.

– Imao sam dosta opcija oko ove manje turneje na šljaci, mogao sam i potpuno da je preskočim. Ipak, osećao sam da sam spreman za turnire. Ženeva je mali test, za mene je veći test da vidim mogu li da spojim nekoliko turnira zaredom. Sada su ispred mene Ženeva i Rolan Garos, oni su zanišljeni tako da budu neka vrsta mog povratka. Mečevi tamo biće mi neka vrsta treninga, ali na privilegovanom nivou. Iskreno, razmišljao sam o tim krajnjim rokovima kada da se vratim, bilo je dugih razgovora sa članovima tima o tome da li da se takmičim na šljaci ili ne, čak smo razmatrali i to da igram samo na manjim turnirima, a da ne igram na Rolan Garosu. Ipak, najbolja ideja bila je da idem u Ženevu pa u Pariz. Ako sve bude u redu, sledeće stanice posle toga biće Hale i Vimbldon, na travi. Videćemo koliko će mi biti potrebno da stignem na željeni nivo – kaže Federer.

Osvrnuo se Švajcarac i na zamerke mnogih na način računanja liste. On je svestan da bi, da je sve kao obično, bio daleko niđe na listi od sadašnjeg osmog mesta.

– Kao prvo, znam da bi trebalo da budem 800. na ATP listi jer nisam igrao ništa mesecima. U svakom slučaju, ako mi kolena i fizička sprema nisu na sto odsto, neću biti u stanju da se držim ovde večno. Ako mogu da budem na sto odsto i igram dobro, to će značiti da sam bolji od 800. na svetu. Ono što mogu da kažem je da sam ova dva meseca od Dohe stekao snagu, otpornost i fleksibilnost, nije bilo nikakvih problema – otkrio je bivši broj jedan.

Još jednom je rekao kako je zadovoljan time što se vakcinisao.

– Drago mi je što sam to uradio, posebno imajući u vidu putovanja koja moj posao iziskuje. Biti vakcinisan daje prednosti, mada je najvažnije da ne zarazim nikoga, zato smo i moja porodica i ja bili vrlo oprezni – zaključio je Federer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here