EPA/Stephanie Lecocq

Odlazeća šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini spremila je perfidnu zamku za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom: na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata za članstvo, krajem avgusta, u Helsinkiju, pozvala je i predstavnike Prištine – saznaju “Novosti”.

Prema informacijamam ovog lista, Mogerinijeva po svaku cenu pokušava da promeni dosadašnju praksu i na ovaj sastanak “ugura” i Kosovo, koje je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare. Taj lukavi manevar Italijanke posebno dobija na težini ako se zna da njen naslednik dolazi iz države koje ne priznaje Kosovo i koji je deklarisani protivnik separatista u Kataloniji.

Ove sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive. Naši dobro obavešteni izvori tvrde da je ona u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije tzv. Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ovi sastanci se održavaju u tzv. gimnih formatu, odnosno ispred učesnika je navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

– Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i “zemlje partneri”. To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju – zaključio je Dačić.

Inače, sastanak šefova diplomatija EU i zemalja kandidata zakazan je za 29. i 30. avgust u finskoj prestonici.

PRITISAK IZ SAD

MINISTAR Dačić otkrio je i da je tokom razgovora sa savetnikom Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džonom Boltonom, dobio uveravanja da SAD nemaju razloga da pritiskaju Beograd oko rešenja za KiM i da znaju da je problem u Prištini:

– A ranije nisu hteli ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča.

5 COMMENTS

  1. “zamku za Srbiju” Па ово није никаква новост да неко Србима спрема замку. То се ради деценијама. А Срби ко Срби. Покажеш им пар певачица у доњем вешу и они лете на сваку удицу, ко сомови на бућкало.
    https://www.youtube.com/watch?v=L2KNr7wgB7s

  2. to joj je bio cilj od pocetka. a somovi se upecali… od de mikelisa, van den bruka, evropske trojke koji razarali jugoslaviju i spremali sankcije i rat protiv oslabljene srbije.. sto pre reci EU dovidjenja dobro jutro rusijo, tj evrazes i zapoceti preovore o preferncijalnom i subvencioniranom izvozu hrane, kao i takvom uvozu gasa i nafte.. sa kinezima nastaviti infrastrukturu..

    • Ајде сад објасни то Српским хајванима који сањају о бољем животу на западу где убрзо забораве своју струку па и знања са факултета. Мало нас има којима је јасно да нам је једини спас у тесној сарадњи са братским нам Словенима. А српски политичари нека продуже са седењем на две столице, без народа.
      https://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here