pixabay.com

Mnoge korisnike društvene mreže Fejsbuk iznenadio je potez tehnološkog giganta, koji je od četvrtka ujutro onemogućio medijima i ljudima iz Australije da objavljuju i dele vesti na ovoj populanoj platformi.

Drastično reagovanje Fejsbuka na predloženi zakon prema kojem će tehnološki giganti morati da plaćaju za korišćenje vesti Ozi medija, zahvatilo je čak i neke vladine veb-stranice koje su objavljivale informacije o vanrednim situacijama, pandemiji, požarima i vremenu. Neki od ovih naloga su vraćeni u funkciju.

Za razliku od Fejsbuka, Gugl je zauzeo drugačiji stav i poslednjih dana je ova kompanija potpisala ugovore s glavnim australijskim izdavačkim kompanijama, uključujući i News Corp vlasništvo Ruperta Mardoka, kako bi im platili za njihove vesti koje će se naći u Giglovoj pretrazi. U ranijim najavama, Gugl je bio spreman da potpuno ukine uslugu pretraživanja u Australiji.

Pomenuti zakon, koji uskoro treba da se usvoji, bio bi prvi takav zakonski akt u svetu, i zbog toga je pažnja celokupne svetske javnosti okrenuta ka Petom kontinentu. Po predloženom zakonu, kompanije kao što su Fejsbuk i Gugl, biće u obavezi da plaćaju za novinarski sadržaj izdavačima vesti.

Tačnije, biće u obavezi da pregovaraju sa izdavačima o ceni sadržaja, ali ukoliko u roku od tri meseca, ne postignu dogovor biće primorani da plate iznos koji odredi vladino imenovano veće u arbitražnom postupku, kao što su “Vesti” već pisale.

Donji dom australijskog parlamenta je odobrio predloženi zakon ove nedelje, i sada je upućen Senatu, gde se očekuje da bude usvojen, iako su razgovori između kompanija i vlade još uvek u toku.

Naravno da je odluka Fejsbuka o blokadi (srpski mediji, uključujući i “Vesti“, ostaju dostupni), izazvala žestoka reagovanja.

Prema oceni Džona Lidberga, profesora medija na Univezitetu Monaš u Melburnu, ovim zakonom Fejsbuk bi izgubio mnogo manje od Gugla.

– Sada može da se pojavi praznina tamo gde je profesionalno, kredibilno novinarstvo bilo na Fejsbuku i ta praznina bi mogla da bude popunjena dezinformacijama i teoretičarima zavere – naglasio je Lidberg.

Naime, Gugl se i dalje zvanično protivi donošenju ovog zakona. Dogovor koji je postigao sa News Corpom se odnosi na njegov proizvod News Showcase, koji omogućava izdavačima da odaberu koji će njihovi članci biti promovisani u posebnim odeljcima Guglovih aplikacija i stranica za pretragu.

Aranžman se ne odnosi na vesti koje je Gugl katalogizirao i koje su povezane u redovnim rezultatima pretrage, što je inače najpopularniji način na koji ljudi trenutno dolaze do vesti na mreži. A to je upravo ono što predloženi zakon zahteva od Gugla da plati.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, postizanje dogovora sa najvećim izdavačima u Australiji je način na koji je Gugl izbegao da plaća izdavačima novinarski sadržaj po digitalnom kodu, koji će novi zakon doneti.

Gugl je, inače, sklopio slične ugovore sa Rojtersom i regionalnim novinskim kompanijama u zemljama u kojima posluje. Kompanija nije želela da izađe u javnost koliko su ovi poslovi vredeli, ali se posredno zna da je Gugl za naredne tri godine za ovakve poslove širom sveta odvojio milijardu dolara.

Fejsbuk takođe, plaća određenim izdavačima za objavljivanje vesti na svojoj namenskoj stranici Facebook News, koja nije dostupna u Australiji.

Prema rečima Vilijama Istona, generalnog direktora Fejsbuka za Australiju i Novi Zeland, ova kompanija je imala nameru da pokrene Fejsbuk vesti u Australiji i time značajno poveća ulaganja sa lokalnim izdavačima.

– Sada ćemo prioritet dati investicijama u drugim zemljama – rekao je Iston.

Očekuje se da će država postići dogovor i sa Fejsbukom, jer je Džoš Frajdenberg, kako je napisao na tviteru, diskutovao sa vlasnikom Fejsbuka Markom Zakerbergom, i dogovorili su se “da nastave razgovore kako bi pokušali da nađu put napred”.

Skot Morison: Arogantan potez

Premijer Skot Morison je oštro reagovao na aktivnost Fejsbuka da “skine Australiju sa liste prijatelja“, ukidanjem osnovnih informativnih usluga o zdravstvu i hitnim službama, i ocenio je arogantnom i razočaravajućom.

– Ove akcije će samo potvrditi zabrinutost, koju sve veći broj zemalja izražava zbog ponašanja kompanija velikih tehnoloških kompanija, koje misle da su veće od vlada i da pravila ne treba da se primenjuju na njih – napisao je Morison.

Gubitnici i dobitnici

Prema predlogu australijskog zakona manji izdavači ne ispunjavaju uslove za plaćanje njihovog sadržaja, te će u tom slučaju samo kompanije kao što je News Corp imati najviše koristi. Novi zakon takođe, ne zahteva od izdavača da troše bilo kakve, nove sume novca na novinare ili stvaraoce sadržaja, što će reći da bi novac u tom slučaju išao rukovodiocima ili investitorima.

S druge strane, konkurenti bi takođe, mogli da ostvare prednost ukoliko se tržište Fejsbuka i Gugla smanji. Na primer, Majkrosoft se još prošle nedelje složio sa pomenutim zakonom. Ali, stručnjaci ne odbijaju ni mogućnost da bi moglo nehotice da dođe do učvršćenja dominantne pozicije Gugla i Fejsbuka, s tim da je nejasno kakav će krajnji uticaj imati na izdavače vesti ili širi medijski ekosistem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here