pixabay.com

Fejsbuk radi na tome da spreči širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o koronavirusu, nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže lažne vesti o epidemiji, saopšteno je iz te američke kompanije.

Kang Sing Jin, šef Fejsbukovog odseka za zdavlje, kaže da će ta društvena mreža početi da uklanja postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavere o novom virusu.

Pema njegovim rečima, fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od lečenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lekovima, prenosi AP.

Dodao je da će Fejsbuk ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i da će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Kang je rekao da će korisnici koji traže informacije o virusu na Fejsbuku, ili oni koji kliknu na odgovarajući haštag na Instagramu, primiti pop-ap sa merodavnim informacijama o virusu.

Kako je naveo, na vrhu strane na kojoj korisnici pimaju nove vesti nalaziće se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

– Blokiraćemo i smanjiti i upotrebu haštagova radi širenja dezinformacija na Instagramu, a sprovodimo proaktivu pretragu kako bismo pronašli i uklonili što više takvih sadržaja. Za to će nam trebati izvesno vreme – napisao je Kang na Fejsbuku.

Od kada je izbila epidemija koronavirusa, na internetu su počele da kruže brojne lažne informacije i tvrdnje.

Među njima su i teorije zavere da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i preterivanje u vezi s brojem obolelih i štetne tvrdnje o navodno lažnim načinima lečenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here