pixabay.com
Fejsbuk

Fejsbuk je juče obrisao skoro 900 naloga povezanih sa ultradesničarskim grupama Praud bojs (Proud Boys) i Amerikan gard (American Guard), potvrđeno je za Rojters iz kompanije.

Među obrisanim nalozima nalaze se i oni koji pripadaju simpatizerima grupe Praud bojs, koji su se u ponedeljak sukobili sa demonstrantima na protestu protiv rasizma u Sijetlu.

Iz kompanije je za Rojters saopšteno da je obrisano preko 500 naloga na fejsbuku i preko 300 naloga na instagramu, nakon što je manji broj naloga povezanih sa grupama Praud bojs i Amerikan gard obrisan još pre dve nedelje.

Fejsbuk je najpre obrisao niz naloga povezanih sa ovim grupama 30. maja, kada je primećeno da su počele da objavljuju postove u vezi sa trenutnim protestima u Sjedinjenim Državama.

Kompanija je nastavila da radi na otkrivanju mreže naloga povezanih sa grupama Praud bojs i Amerikan gard.

Ovim grupama Fejsbuk je najpre zabranio promociju mržnje, ali su oni nastavili da objavljuju fotografije sa oružjem i da pozivaju ljude da prisustvuju protestima koji su se širom Amerike raširili iz Mineapolisa nakon ubistva Džordža Flojda.

Fejsbuk prati na koji način ultradesničarske grupe koriste ovu društvenu mrežu za koordinaciju akcije i regrutovanje novih članova. Kompanija je do sada preduzela korake koji imaju za cilj da otežaju pronalaženje grupa koje su povezane sa takozvanim Bugalu pokretom (Boogaloo movement), čiji naoružani pripadnici smatraju da dolazi novi građanski rat.

Neki saveznici ultradesničarskih grupa tražili su način kako da podstaknu nasilje na protestima protiv rasizma u nadi da će oni eskalirati u veće sukobe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here