pixabay.com

Fejsbuk se može suočiti sa blokadom u Rusiji ako se ispostavi da je lažne poruke u ime RIA Novosti distribuirala sama društvena mreža, izjavio je Dmitrij Lipin, zamenik predsednika komisije Ruske advokatske komore za nove tehnologije i pravnu podršku za digitalizaciju društva.

U nedelju je pres-služba medijske grupe MIA Rosija sevodnja javila da su u ime RIA Novosti na društvenu mrežu Fejsbuk poslate lažne poruke s pozivima na suprotstavljanje specijalnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju Ukrajine, s kojima RIA Novosti ili drugi izvori medijske grupe nisu povezani.

Advokati razmatraju pravne korake, navela je pres služba. Ranije su slični pozivi na Fejsbuku distribuirani u ime drugih ruskih medija, posebno TV kanala Rusija 24.

„Ako se ispostavi da lažne poruke širi sama društvena mreža, onda Fejsbuk može biti prepoznat kao prekršilac zakona Ruske Federacije na inicijativu Generalnog tužilaštva. A to povlači za sobom moguće ograničenje rada u Rusiji, novčanu kaznu, pa čak i potpunublokadu na teritoriji Ruske Federacije“, rekao je Lipin.

On je dodao da, prema novom zakonu, Fejsbuk mora da otvori svoje predstavništvo u Rusiji, kao i druge velike strane internet kompanije.

„Ako to ne bude učinjeno, onda Fejsbuku mogu biti ograničene i uplate koje prima za oglašavanje na resursu”, rekao je stručnjak.

Ranije je objavljeno da internet kompanija Meta Platforms ne odgovara na zahteve Roskomnadzora da deblokira cenzurisane materijale TV kanala Zvezda, novinske agencije RIA Novosti, internet sajtova Lenta.ru i Gazeta.ru.

Glavno tužilaštvo je, u dogovoru s Ministarstvom inostranih poslova Rusije, odlučilo da Fejsbuk proglasi umešanim u narušavanje prava i sloboda ruskih građana zbog ograničavanja zvaničnih naloga četiri ruska medija.

Nakon toga, Roskomnadzor je delimično ograničio pristup Fejsbuku u vidu usporavanja saobraćaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here