Fejt predaje nadležnosti Prištini?

0

Iza strogo zatvorenih vrata, politički direktori ministarstava spoljnih poslova 25 zemalja članica MUG, kako se očekuje, razgovaraće o produženju mandata na osnovu plana Martija Ahtisarija.

 

Očekuje se da bi odgovornosti Fejta, koje su bile povećane u oblastima iz Ahtisarijevog plana, mogle biti smanjene, u cilju postepenog smanjenja nadležnosti predviđenih ovim dokumentom i predaje nadležnosti prištinskim vlastima.

 

Holandski diplomata Fejt je 28. februara 2008. godine imenovan na dužnost Međunarodnog civilnog predstavnika. On je vrhovni autoritet za nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija i ima izvršnu vlast da interveniše i otkloni poteze koji su u suprotnosti sa ovim planom.

 

U Ahtisarijevom planu, koji nije odobrio Savet bezbednosti UN, niti ga priznaje Srbija, piše da će u roku od dve godine nakon stupanja na snagu MUG razmotriti ovlašćenja šefa MCK sa ciljem da postepeno smanji obim njegovih nadležnosti i učestalost intervencija.

 

Sastanak MUG u Beču ticaće se, kako prenose diplomatski izvori u glavnom gradu Austrije, i strategije za uspostavljanje većih prava kosovskih institucija na severu Kosova. Sastanku MUG prisustvovaće i premijer privremene prištinske vlade Hašim Tači.

 

Ministarstvo inostranih poslova Austrije drži u tajnosti vreme i mesto održavanja skupa, a jedino što je potvrđeno u Beču jeste da će ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger primiti Tačija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here