Foto: Tanjug/AP
Maks Ferštapen

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobednik je prve, istorijske “sprint” trke u Formuli 1.

Holanđanin je osvojio pol poziciju na trci za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverston u trci koja je zamenila standardne kvalifikacije, prvi put u istoriji. Voziće se još dva puta ove sezone – u Monci i Sao Paolu.

Ferstapen je do petog pola u sezoni došao za sekundu i po ispred aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona iz Mercedesa, dok je treći bio timski kolega Britanca Valteri Botas.

Iz drugog startnog reda će krenuti vozač Ferarija Šarl Lekler, peti će startovati vozač Meklarena Lando Noris, a šesti njegov timski kolega Danijel Rikardo.

Do desetog mesta su još vozači Alpina Fernando Alonso, koji je napredovao za četiri pozicije, Aston Martina Sebastijan Fetel, Vilijamsa Džordž Rasel i Alpina Esteban Okon.

Već u prvoj krivini Ferstapen je obišao Hamiltona, koji je startovao sa prve pozicije, a Hamilton je do kraja kruga pokušao sa napadom, ali nije uspeo da vrati poziciju.

Ferstapenov timski kolega Serhio Peres (sedmi u tom trenutku) je u petom krugu napravio grešku, izleteo sa staze, da bi se vratio na 19. mesto, i u poslednjem krugu se povukao.

Do kraja Ferstapen je održao prednost i došao je do pol pozicije pred nedeljnu trku.

Sprint kvalifikacije vožene su na stazi Silverston pred punim tribinama, a pobednik Ferstapen dobiće tri boda, Hamilton dva, dok će Botas dobiti jedan bod.

Ferstapen sada ima 185 bodova, Hamilton 152, Peres je ostao treći sa 104 boda, Noris je četvrti sa 101 bodom, dok je peti Botas sa 93. boda u generalnom plasmanu.

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije vozi se u nedelju od 16.00.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here