T. Ostojić
Igre iz Šumadije u izvođenju prvog ansambla Šumadije

Slavuj iz Kizboroa, Anastasija Cabo, otvorila je u subotu 29. oktobra, godišnji koncert folklorne grupe Šumadija pesmom “Veseli se srpski rode”, a mi dodajemo “dok god imaš decu, omladinu i starije koji sa toliko srca i duše pevaju, igraju i na Petom kontinentu”.

Iako daleko od matice, tokom vikenda se na svakom koraku mogla osetiti ljubav prema srpskom folkloru i tradiciji. Bio je to jedinstven osećaj – da se i u Australiji osetiš svoj na svome.

Sve je spremno za nastup

A, sve zahvaljujući neverovatnim igračima i pevačima, koji su ovog puta došli i iz Sidneja, Adelejda, Kanbere, Melburna, uz predstavnike bugarskog i grčkog naroda.

– Stigli smo autobusom iz Sidneja i domaćini su nas dočekali na doručku. Mi smo navikli da putujemo i brzo spavamo. Ovog puta je u Melburn doputovala starija grupa, nas 20-ak. Ovo je prvi put da starija grupa gostuje u Kizborou i baš mi je drago što su nas pozvali. Pre korone smo gostovali s dečjim ansamblom, tako da mi je sada bio cilj da dovedem stariju grupu. Danas će se predstaviti sa tri koreografije,Igrama iz Donje Jasenice, Crnorečja i na kraju da začinimo, Igrama iz Kumanovskog polja – sa osmehom je rekao Goran Nikolić, koreograf Akademije Krug.

“Veseli se srpski rode” u izvođenju Anastasije Cabo

U prvom delu programa ređale su se igre domaćih, srpskih grupa, ali i inostranih.

Ansambl Bugari odigrao je dve koregrafije – Igre iz Verimezova i Pirina. Predstavnik Manasis škole grčkog plesa i kulture posebno je nagrađen aplauzom, jer je pozdravljajući goste rekao da su dugogodišnji prijatelji s srpskim narodom, tako da ih ni njihov veliki praznik, koji je u toku, nije mogao sprečiti da dođu.

Puna sala u Karum Daunsu

Oni su prikazali igre sa severa Grčke, koje su oduševile prepunu crkvenu salu hrama Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu, jer se sala u Kizborou još renovira.

Da se folklorom s istim entuzijazmom bave pored mladih i nešto stariji dokazale su dve grupe – Ravanica iz Karum Daunsa i Srpski folklor iz Kanbere. Za prikazano umeće nagrađeni su ogromnim aplauzom.

Igre iz Leskovca: Ansambl Ravanica na sceni

– Postojimo šest godina. Mi smo mala grupa zaljubljenika u folklor sa desetak članova. Volimo da igramo i gledamo da budemo što ozbiljniji u prezentovanju igara. Danas je došlo sedmoro, a petoro je nastupilo.Verujem da je gledaocima bilo slatko. Ovo je, inače, prvi put da nastupamo u Melburnu, i baš nam je drago što smo pozvani – ispričala nam je Dunja Kačmarek, koreograf i vođa folklorne grupe iz Kanbere, uz napomenu da se spremaju za nove koreografije, nastupe i festivale.

Igre iz Donje Jasenice u izvođenju Akademije Krug

Svaka grupa i njeni članovi su na ovogodišnjem koncertu Šumadije prikazali nešto izuzetno.
Folkloraši Morave iz Sent Albansa publici su predstavilitri koreografije, a nastupale su treća i velika grupa.

Folklorna grupa Avala iz Grinzboroa je uzvratila posetu Šumadiji, i predstavila svoju treću i veliku grupu. Ansambl Oplenac iz Adelejda se predstavila s dve koregrafije koje je odigrala njihova starija dečja grupa.

Igre iz Vojvodine: Prvi ansambl Šumadije

Da li treba pominjati da je svaki nastup domaćina, Šumadije, bio propraćen gromkim aplauzom, što je dodatno inspirisalo mlade i starije igrače da budu još bolji. Mala i prva grupa razgalile su srca prisutnih, druga grupa je zagrejala dlanove, a prvi ansambl Šumadije je oduševio prepunu salu.

Za kraj, prvi ansambl je prvi put odigrao novu koreografiju “Vranjansku svitu“ Nikole Jovića, i goste ostavio bez daha. Godišnji koncert Šumadije bilo je još jedno veče za pamćenje.

Igre iz Obrenovca u izvođenju Šumadije

Sjajan doček

Za ovu priliku su stigli i gosti iz Adelejda, ansambl Oplenac, sa kojima smo razgovarali u toku pauze.

– Iznenađujuće smo dobro putovali, iako su čuli dosta priča o velikim padavinama i poplavama, pa smo bili malo i zabrinuti. Domaćini su nas sjajno dočekali na doručku, malo smo u hotelu odmorili i spremni smo za koncert. Doveli smo stariju dečju grupu. Nisam imao prilike da odgledam sve grupe, jer se pripremamo za nastup – kroz osmeh nam je rekao Aleksandar Branković, koreograf Oplenca.

Igre iz Kumanovskog Polja u izvođenju Akademije Krug

Pripreme za nove festivale

– Sve je bilo lepo, dobro vođen program, odličan folklor, puna sala. Zadovoljan sam nastupom mojih grupa.Odigrali su kao što smo vežbali u petak i sada krećemo da spremamo nove koreografije. Spremamo tri nove igre, žensku, mušku i dve kombinovane. Čeka nas veliki posao, jer želimo da za iduću godinu, za naš Sabor budemo spremni – zaključuje Dušan Bulatović, koreograf grupe Avala iz Grinzboroa.

Zvezde večeri: Prvi ansambl Šumadije sa “Vranjanskom svitom“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here