Z. MIRKOVIĆ
ATRAKTIVNO: KUD Zavičaj iz Tulna

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča priredilo je proteklog vikenda svoj jesenji koncert pod nazivom Čari balkanske kulture.

Da su kultura, pesma i kolo stvari koje nas spajaju na Balkanu pokazali su učesnici na jesenjem koncertu Bambija, a u programu su učestvovala naša društva iz Srbije i ansambli iz Austrije koji neguju pesme i igre Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske.

Na koncertu, koji je više ličio na festival, posetioci su imali priliku da uživaju u umešnosti i veštinama kulturno-umetničkih društava Korak po korak iz Petrovca na Mlavi, Zavičaj iz Tulna, Kolo iz Maria Encensdorfa, bugarskih klubova Pendari i Kitka, KUD-a Makedonka i naravno domaćina, koji je pred publiku izašao sa svih šest svojih ansambala – od najmlađih do najstarijih.

Nastup bugarskog ansambla (FOTO: Z. Mirković)

Kao specijalni gosti, za sam kraj večeri, svojim nastupom program su zaokružili Srbski pravoslavni pojci, naša poznata pevačka grupa iz Beograda, koja se bavi očuvanjem kulturnog zaveštanja naših predaka. Oni su svojim predivnim glasovima ulepšati već veoma zanimljiv program.

SPECIJALNI GOSTI: Srbski pravoslavni pojci (FOTO: Z. Mirković)

– Ovom manifestacijom želeli smo da ukažemo na neraskidive veze koje nas kroz igre, pesme, motive na nošnjama i đakonijama, odnosno poslasticama po kojima smo mi Balkanci poznati povezuju i odlikuju kao balkanske narode – izjavio je Aleksandar – Saša Stanković, predsednik KSD Bambi.

Jedinstvenoj priredbi prisustvovali su Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i Ivan Sirakov, ambasador Bugarske.

Ambasador Rodić i Aleksandar Stanković (FOTO: Z. Mirković)

Da jedna ovakva manifestacija ima veliki značaj i za lokalne vlasti u Austriji pokazali su svojim prisustvom i Vilfrid Cankl, predsednik 12. bečke opštine, Majdling i Tomas Branšteter, zamenik predsednika 16. opštine Otakring.

– Pokazali smo večeras da su nam dragi i bitni naši koreni, naša kultura i običaji koje rado čuvamo, prezentujemo i prenosimo mlađim naraštajima. Ovu priliku iskoristio bih da zahvalim našim domaćinima upravi grada Beča koji su prepoznali ove lepote i značaj ovakvih dešavanja i koji nas rado podržavaju u ovakvim projektima – istakao je Stanković.

Vredne ruke mama i baka

Članice Bambija pripremile divne poslastice

– Želeo bih da pohvalim vredne ruke naših mama i baka, koje su pripremile divne poslastice koje su ove večeri posetioci mogli da upoznaju i probaju i da zahvalim svim dobrim ljudima i domaćinima koji su nas podržali – poručio je Stanković.

(FOTO: Z. Mirković)

Fudbal u decembru

Inače KSD Bambi je već uveliko započeo organizaciju sledećeg međunarodnog projekta – fudbalskog turnira u sali koji će se održati 7. i 8. decembra, a na kojem se očekuje učešće 48 ekipa iz Srbije, Italije, Nemačke i Austrije.

PONOS DRUŠTVA: Mališani Bambija (FOTO: Z. Mirković)