Z. Mirković
VRHUNAC VEČERI: Zajednički nastup svih učesnika

Stihom “Osmeh se vratio u grad”, poznatog kantautora Đorđa Balaševića mogla bi da počne priča o drugom Festivalu radosti i prvom koncertu na otvorenom posle pauze zbog pandemije korona virusa, koji je održan u petak, u organizaciji udruženja A: Kultura u Beču.

Održavanje ovakvog događaja zavisi od više faktora, ali dobijena je dozvola za okupljanja, a i vreme je bilo idealno, pa je Udruženje A:Kultura na čelu sa predsednikom Miloradom Samardžijom organizovalo upravo ono što su mnogi želeli, umetničko-muzički događaj koji je okupio ljubitelji lepe reči, muzike, kulture i umetnosti.

Vreme je bilo prelepo, romantično i prijatno, a izvođači i publika vidno raspoloženi. Program su otvorili članovi A:Muzika benda pesmom iz filma “Vratiće se rode”. Bend čine Momir Moka Marijoković, harmonika i vokal, Aleksandar Arabađijev, kaval, tambura i vokal, Milan Paleznica, perkusionista I bubnjar i Milorad Samardžija, gitara i vokal.

U nastavku se njima pridružio A:Hor. Dirigent Bojana Stavrov je svojim divnim glasom predvodila članove koji su se itekako uželeli nastupa. Pevale su pesme “Ajde Jano” i “S one strane Plive”.

MUZIČKI KOLAŽ: Orkestar Jovana Popovića

Drugi deo programa obeležio je nastup orkestra Jovana Povića iz Beča. Članovi Olga Vukadinović-violina, Angelika Hudler-violina, Danijel Loboda-klarinet, Marko Marušić-gitara, Branko Radičanin-bas, Jovan Pović-harmonika su izveli interesantan i dinamičan muzički kolaž koji je publika nagradila burnim aplauzom.

Vrhunac je usledio kada su su se na sceni našli svi izvođači i zajedno, na opšte zadovoljstvo uz sjajnu atmosferu, izveli pesmu “Nesanica” iz filma “Ivkova slava” i “O, bela ćao”.

Izvođači i publika su bili vidno raspoloženi pa su muzičari nastavili da sviraju narodna kola što su mnogi iz publike jedva dočekali – igralo se, osmehivalo i radovalo.

Čitav događan održan je u skladu sa aktuelnim kovid merama, koje su ispoštovane na visokom nivou što je potvrdila i policija.

DIVNI GLASOVI: A:Hor

Rođendan

Posle koncerta je Milorad Samardžija, koji je tog dana slavio rođendan, pozvao na koktel sve učesnike pa se uz prepričavanje utisaka sa koncerta i nove pesme slavilo skoro do ponoći.

Sećanje na Vojkana

U trećem delu programa članovi A:Muzike su izveli su legendarnu pesmu iz filma “Vruć vetar”, “A sadž adio”, čime su odali počastVojkanu Borisavljeviću, nedavno preminulom velikog kompozitoru i prijatelju društva.

Bojana Stavrov i Gabrijela Popović su uz članove A:Hora i orkestra otpevale tradicionalne pesme “Zaspžo Janko”, “Zapevala sojka ptica” i “Crven fesić”.

Publika je pomno pratila događanja na sceni i pevala zajedno sa članovima društva što je bilo posebno simpatično.

Spektakl u decembru

A:Kultura već najavljuje novi veliki spektakl, koji će se održati 21.decembra, u Akcent teatru, a to će biti jubilarni Gala koncert sa gostima iz sveta muzike i filma.

Pohvale za hrabrost

Počasni gost bio je Alfred Mansfeld, predsednik za kulturu 15. Beckog okruga, koji je naglasio važost društava koja neguju umetnost i kulturu u kriznim vremenima. Istakao je kvalitet, hrabrost i posvećenost članova A:Kulture koji i u ovim složenim vremenima daju sve od sebe da život opet približe “starim” standardima i vrednostima.